Wil je in een dag op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rond informatiebeveiliging en privacy (IBP)? Of weten waar je aan moet voldoen en welke acties er nodig zijn om IBP goed te regelen op je school of onderwijsinstelling? Dan mag je het Landelijk Congres Informatiebeveiliging en Privacy niet missen.

Hoe pak je IBP organisatorisch aan? Wat moet je als bestuurder, schoolleider of ict-coördinator doen? Enkele sprekers, waaronder Wilbert Tomesen van de Autoriteit Persoonsgegevens, praten je bij over wetgeving en geven handvatten voor een organisatorische aanpak. Daarnaast zijn er praktische sessies met concrete voorbeelden die bijdragen aan het vergroten van bewustwording en het creëren van draagvlak binnen je school. Ook worden mogelijke risico's rond dit onderwerp behandeld.

Informatiebeveiliging en privacy (IBP) zijn 2 belangrijke thema's in het onderwijs, die goed geregeld moeten zijn. Onderdeel van privacy is de beveiliging van persoonsgegevens. Beide thema's zijn van elkaar afhankelijk. Kennisnet kiest er daarom vanaf nu voor om beide thema's samen te voegen tot 1 thema: IBP. Dit onderwerp staat daarom centraal tijdens dit congres, georganiseerd door Kennisnet, de PO-Raad en VO-raad.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is voor bestuurders, schoolleiders en ict-coördinatoren in het po en vo. Deze personen krijgen voorrang bij aanmelding.

Aanmelden

De aanmeldingen voor het congres hebben het maximum bereikt. Wil je toch op een interactieve manier meer kennis opdoen over IBP, meld je dan aan voor een van de twee masterclasses op 19 en 26 oktober.

Ben je een leverancier? Op maandag 9 oktober bieden wij een workshop aan speciaal voor leveranciers.

Tot slot is er ook nog de mogelijkheid de webinar IBP van 27 oktober te volgen.

Opzet programma

Voorprogramma met ontbijtsessie (8.15 uur start)

Is IBP voor jou onbekend gebied? Of wil je in een korte tijd je kennis opfrissen? Kom dan naar de ontbijtsessie met een snelcursus 'IBP voor Dummies'. Hierin wordt uitgelegd wat IBP is en hoe je dat zelf op school regelt.

Plenair gedeelte (10.00 uur start)

Toine Maes, directeur van Kennisnet, opent het congres. Daarna neemt Wilbert Tomesen, vice voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens het woord. Prof. Dr. Ing. Han van der Zee, de security expert van het UMC, sluit het plenaire gedeelte af. De sprekers gaan in op vraagstukken zoals:

Sessierondes (13.30 uur start)

In 2 sessierondes met 3 presentaties, komen 4 verschillende onderwerpen aan bod. Als bezoeker kun je twee sessies volgen:

Digitalisatie van mijn instelling; hoe creëer ik draagvlak voor IBP?

Tijdens deze sessie staat het creëren van draagvlak voor IBP binnen de onderwijsinstelling centraal. IBP wordt alleen een succes als iedereen binnen de onderwijsinstelling weet wat ze moeten doen en er naar handelen. Hoe creëer je draagvlak zodat IBP voor jouw medewerkers vanzelfsprekend is?

Omdat je veel kan leren uit andere sectoren, gaat Michiel Koster, directeur bedrijfsvoering van gemeente Hollands Kroon, in op de digitalisering van hun gemeente. Zij zijn nu volledige digitaal: het gemeentehuis is er niet meer en gaan langs bij de inwoner thuis. Hoe hebben zij hiervoor draagvlak gecreëerd? Waar hebben ze van geleerd? En wat kan het onderwijs hiervan leren? Deze sessie wordt alleen in ronde 1 gegeven.

Van DDoS-aanval naar de hackende leerling?

In deze sessie vertellen we je meer over de risico's van hacks en DDOS-aanvallen (Distributed denial-of-service aanvallen) voor scholen. Dit gebeurt vaak door eigen leerlingen. Maar hoe kan je deze leerlingen toch op het juiste digitale pad houden? Op welke manier voorkom je deze hacks en aanvallen? En wat moet je doen als ze toch plaatsvinden op je school? Antwoorden op deze vragen komen aan bod in deze sessie. De sessie wordt in ronde 1 en 2 gegeven.

AVG: wat verandert er en wat betekent dit voor mij?

Binnen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verandert er veel in de wet- en regelgeving voor scholen. Maar wat zijn dit voor veranderingen en wat betekent dit voor mijn school? Tijdens deze sessie worden de belangrijkste veranderingen doorgenomen, waaronder:

Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 gegeven. 

De risicoanalyse: vanaf 28 mei verplicht, maar hoe pak ik het aan?

Deze sessie gaat in op de risico's. De AVG verplicht namelijk een risicoanalyse en het vooraf beoordelen van de privacy (de zogenaamde gegevensbeschermingeffectbeoordeling en privacy by design/default). Wat moet er geregeld worden en hoe pak je dit op? Deze sessie wordt in ronde 2 gegeven.

Netwerkborrel (15.30 uur)

We eindigen de dag met een drankje. Ook is er de mogelijkheid om onderling en met de sprekers na te praten.

Terug