Een goede internetverbinding op school is belangrijk. Ook voor het gebruik van moderne digitale leermiddelen of andere toepassingen in de cloud. Als ict-coördinator of inkoper bekijk je regelmatig of de internetverbinding nog voldoet. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je school meer gebruik gaat maken van digitale leermiddelen, cloudtoepassingen of mobiele devices, zoals tablets, chromebooks of laptops.

Zakelijke internetaanbieders van glasvezelverbindingen bieden capaciteit en kwaliteit, passend bij wat scholen de komende jaren nodig hebben. Producten met meer bandbreedte, beschikbaarheid en kwaliteitsgaranties leiden vaak tot hogere kosten. Maak daarom de afweging tussen prijs en kwaliteit, de kosten, de frustratie van verloren (onderwijs-)tijd, en welke kwaliteit past bij de digitale ambities.

Een hoop internetkabels die moeten zorgen voor een goede internetverbinding als randvoorwaarde voor goed digitaal onderwijs
Een goede internetverbinding op school is een randvoorwaarde voor goed digitaal onderwijs © Rodney Kersten/Kennisnet

Voldoende bandbreedte is de eerste stap

Bezuinig niet op bandbreedte. De verwachting is dat het aantal devices op scholen toeneemt en dat ze ook vaker tegelijk worden gebruikt. Digitale leermiddelen en cloudtoepassingen worden qua functionaliteit steeds rijker. Wellicht gaat je school steeds meer van dit soort toepassingen gebruiken. Dit vergt meer van de bandbreedte.

In de tools van de handreiking internetverbinding bereken je hoe je de benodigde bandbreedte voor je school, voor nu en over vijf jaar. 

Er is meer dan alleen bandbreedte

Met voldoende bandbreedte ben je er nog niet. Het is belangrijk dat de internetverbinding het ook doet op de momenten dat je deze nodig hebt. Daarom zijn goede afspraken over beschikbaarheid belangrijk.

Ook helpt het om het gebruik van de internetverbinding in de gaten te houden. Zo kun je snel inspringen op onverwachte groei van het gebruik.

Tot slot moet de internetverbinding goed beveiligd te zijn. Zo moet niemand van buitenaf ongewenst het schoolnetwerk op kunnen en moet het mogelijk zijn om toegang tot ongewenste en malafide websites te blokkeren. Ook adviseren we om na te denken over bescherming tegen DDoS-aanvallen. Deze aanvallen kunnen het schoolnetwerk of belangrijke toepassingen platleggen.

De handreiking internetverbinding vertelt je alles over toegang tot internet en geeft concrete tips en adviezen om je te helpen bij de afweging wat voor jouw school het beste is.

Direct aan de slag

Start de tool handreiking internetverbinding (Excel) 

Downloads

Deel Zo zorg je voor een goede internetverbinding op school

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug