"Wie van jullie heeft er wel eens last van zijn nek? Of van tintelingen in zijn vingers?" Carla Thijssen, lerares van groep 5 van basisschool De Triangel in Leende, schrok van het aantal vingers dat omhoog ging. "Ik dacht: hier hebben we wel een puntje van zorg te pakken."

En Thijssen staat niet alleen. Fysiotherapeuten zien steeds meer jongeren op hun spreekuren met nek- en rugklachten, zo blijkt uit cijfers van de organisatie Zorgkompas. En die klachten ontstaan vooral door het verkeerd gebruik van smartphones en tablets. In vaktermen wordt, in navolging van de 'muisarm', inmiddels gesproken over de 'tabletnek'.

Steeds meer kinderen krijgen last van nekklachten door een verkeerde zithouding bij het gebruik van tablets © Richard Brocken / Hollandse Hoogte

Wervelkolom is een bonsaiboompje

Zo'n tabletnek ontstaat vooral doordat kinderen bij het werken op de tablet hun hoofd voorover laten zakken. Daardoor trekt hun hoofd te hard aan de nekspieren. En dat is voor kinderen extra schadelijk, omdat zij nog in de groei zijn. Hun wervelkolom is een soort bonsaiboompje, dat al te makkelijk in een onnatuurlijke stand kan gaan groeien. Fysiotherapeuten roepen ouders en scholen daarom dringend op om de kinderen een juiste houding aan te leren.

Al jarenlang aandacht voor schrijfhouding

Dat laatste doet Thijssen al jaren. "Ik geef schrijfles, en daarbij letten we van oudsher goed op de lichaamshouding van de kinderen." Maar toen zij vorig jaar de iPad in haar klas introduceerde, sloeg de schrik haar om het hart.

"Zodra ze een tablet in hun handen krijgen, doen de kinderen of ze thuis zijn: ze gaan hangen in de banken, doen hun knieën omhoog en gebruiken de iPad soms zelfs staand. Ik dacht meteen: dit gaan we niet toestaan."

Zorg dat kinderen letten op zithouding

Oefentherapeut Yolanda van Hoorn kwam al eerder in de klas van Thijssen langs om kinderen op hun schrijfhouding te laten letten. En zij verzorgt nu het lesprogramma 'Zit met Pit!' over een goede houding bij het gebruik van tablets.

"Het allerbelangrijkste is dat kinderen zelf gaan letten op hun lichaamshouding", zegt Thijssen. "Zit goed recht op je stoel, voel of je voeten goed op de grond staan, gebruik je rugleuning en houd de tablet zeker twee handbreedtes van je gezicht af."

Niet op Steve Jobsscholen

Opvallend genoeg lijkt de tabletnek niet te bestaan op scholen die het meest met tablets werken: de Steve Jobsscholen. "Er wordt de laatste tijd veel over tabletnekken gesproken", zegt woordvoerder Mieke den Elzen, "maar op onze scholen blijkt het geen probleem te zijn. Dat komt misschien, denkt Den Elzen, doordat de leerlingen elk half uur wisselen van klas - of van 'atelier', zoals de Steve Jobsscholen dat noemen.

"De leerlingen zitten dus niet lang achter elkaar aan een tablet. Verder hebben we in onze scholen veel verschillende zit- en werkplekken: van tafels en banken tot zitzakken. Leerlingen zitten dus ook niet langdurig in dezelfde houding."

Deel Zo voorkom je een tabletnek bij leerlingen

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug