De Nederlandstalige internetencyclopedie voor en door kinderen wordt geheel gevuld door vrijwilligers, zowel door jongeren als docenten. Net als op Wikipedia kunnen gebruikers op Wikikids zelf onderwerpen en teksten toevoegen en bestaande teksten wijzigen.

De site is 10 jaar geleden opgericht door Gerard Dummer, docent aan de pabo van de Hogeschool van Utrecht. "Ik vond de teksten op Wikipedia te lastig voor kinderen, en vroeg me af of er geen kindervariant moest komen. Daarop kreeg ik veel reacties. Met een bestuur van vijf docenten zijn we aan de slag gegaan."

Wikikids is al 10 jaar de Nederlandstalige internetencyclopedie voor kinderen © Wikikids

Team van docenten en jongeren

Wikikids is inmiddels uitgegroeid tot een grote site, waar 5 docenten en een team van 8 jongeren (van 12 tot 16 jaar oud) veel van hun vrije tijd in stoppen. "We hebben een vaste groep jongeren die artikelen schrijft en de site onderhoudt", zegt Dummer. "De één doet dit omdat hij of zij het leuk vindt om te schrijven. De ander haalt graag fouten uit een tekst of vindt het bijvoorbeeld leuk om online samen te werken."

Een aantal van deze jongeren is ook 'moderator'. Deze moderators grijpen in als bezoekers zich niet aan de regels houden en in teksten gaan kliederen. "In het uiterste geval kunnen bezoekers worden geblokkeerd", zegt Dummer. "Maar dat gebeurt gelukkig weinig. De community is heel stabiel en iedereen is doorgaans heel serieus bezig: daar ben ik echt trots op."

Nieuwe bezoekers vinden op Wikikids uitleg over het schrijven van artikelen. Voor docenten die Wikikids met hun klas willen gebruiken is er een docentenhandleiding. Verder bevat Wikikids een aantal aparte portals waarin onderwerpen over geschiedenis, biologie en aardrijkskunde zijn ondergebracht.

Niet alles op internet is waar

Wikikids is een prima manier om kinderen mediawijsheid bij te brengen, vindt Jan-Bart de Vreede van Kennisnet, dat Wikikids host. "Je ziet met eigen ogen dat iedereen online een tekst kan aanpassen en dat niet alles wat je op internet leest, waar hoeft te zijn. En je gaat nadenken over brongebruik: mag je zomaar teksten van anderen overnemen als je een artikel schrijft?"

De Vreede vindt het fantastisch dat een aantal leraren en leerlingen zo enthousiast bezig is met Wikikids. "Wij beheren de site, dat is het makkelijke deel. Het zijn de leerlingen en de leraren die dit tot een succes hebben gemaakt."

De grote vraag is natuurlijk: is dit succes vol te houden, en bestaat Wikikids over 10 jaar nog steeds? "Ik hoop en denk van wel", zegt initiatiefnemer Dummer. "Hoewel ik niet durf te zeggen hoe Wikikids er dan precies uitziet. Maar net als bij Wikipedia zijn we nog lang niet uitgeschreven."

Rob Voorwinden is freelance journalist.

Deel Wikikids: al 10 jaar dé Wikipedia voor kinderen

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug