Maak je digibord verstelbaar

Wil je je digibord naar een bepaald groepje draaien? Zonder mobiel digibord of touchscreen wordt dit lastig. Maar er zijn oplossingen. De Sweezz is een digibordsteun die ervoor zorgt dat je je bord alle kanten op kunt draaien. Veel digibord- en touchscreenleveranciers hebben ook eigen oplossingen om een bord verstelbaar te maken.

Draadloos toetsenbord en muis

Vind je de aanschaf van een tablet nog te duur? Dan kun je in ieder geval een begin maken door een draadloos toetsenbord en een draadloze muis aan te sluiten. In de meeste gevallen kun je ook met deze hulpmiddelen vanuit de hele klas het digitale schoolbord bereiken.

Wat moet je weten over additieve hardware voor het gebruik van het digibord? Van het verstelbaar maken van je digibord tot het gebruik van stemkastjes.
Ingezoomde beelden verschijnen vanuit de digitale microscoop rechtstreeks op het digibord © iStock

Digitale microscoop

Het beeld van een digitale microscoop met een usb-aansluiting is prima te projecteren op het digitale schoolbord.

Webcam bij digibord

Maak bijvoorbeeld een scheikundeproef voor iedereen goed zichtbaar met een webcam. De webcam kun je aansluiten op de computer die met het digitale schoolbord verbonden is. Met een adapter kun je de webcam op een telescoop monteren. Het beeld van de telescoop wordt groot geprojecteerd op het digitale schoolbord.

Documentcamera bij je digibord

Een documentcamera is een foto- en videocamera, scanner en digitale microscoop ineen. Juf Linda Humme vertelt in een video aan Leraar24 wat de voordelen zijn van het werken met een documentcamera bij je digibord. Hier vind je een overzicht van lesideeën met een documentcamera.

Alles goed zichtbaar met een visualizer

Een visualizer lijkt qua uiterlijk nog het meest op een ouderwetse overheadprojector. Maar een visualizer biedt veel meer mogelijkheden. Alles wat je eronder legt (van foto, bladzijde tot een insect of een 3-dimensionaal voorwerp) wordt groot op het bord geprojecteerd. Je kunt er foto's of filmpjes van maken

Teach 32

Met Teach32 kunnen leerlingen tegelijkertijd gebruikmaken van het digibord. Teach32 is een console (apparaat) dat je aansluit op het digibord. Deze console staat draadloos in verbinding met het internet en met links die op de tafels van de leerlingen liggen. Teach32 is hierdoor ook als stemkastje te gebruiken. Ook geschikt voor samen tekenen, games spelen of lesstof interactief verwerken. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Hier zijn alvast een aantal oefeningen met Teach32 te bekijken, en een video over Teach32 in een klas kunt gebruiken.

Draadloze tablet

Met een draadloze tablet kun je op afstand het digibord bedienen. Alles wat je op de tablet schrijft of tekent verschijnt op het digibord. De tablet kan door leerlingen vanaf hun eigen zitplaats worden gebruikt. 

Stemkastjes

Een manier om interactiviteit met een digibord te vergroten is het gebruik van een classroom voting system, ook wel stemkastjes genoemd. Heb je geen stemkastjes, dan kun je via Microsoft het programma 'Mouse Mischief' downloaden. Je hebt nu wat extra mogelijkheden om multiple choice vragen toe te voegen in je PowerPoint presentatie. Sluit een usb-hub aan op de computer, met daaraan een aantal (max. 25 draadloze) muizen. Leerlingen kunnen interactief stemmen met de muis.  

Stemmen met Mentimeter

Hebben je leerlingen smartphones of andere devices waarmee ze op het internet kunnen gaan? Via Mentimeter kun je vragen in presentaties inbouwen. De leerlingen beantwoorden de vraag door naar een site te gaan en daar hun stem uit te brengen. De resultaten zijn in een grafiek op het digibord af te lezen.

Deel Welke additieve hardware kies je voor je digibord?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug