Een goede internetverbinding is tegenwoordig een onmisbare schakel in het onderwijs. De keuze voor een provider en het soort product kan daar grote invloed op hebben. Maar veel scholen weten nog niet waar ze op moeten letten bij deze keuze. Kennisnet onderzocht welke factoren van belang zijn.

Een router met twee internetkabels. Welke internetprovider kies je voor je school?
Voor je onderwijs is het van belang dat je de juiste internetprovider kiest voor je school © Istock

Geadverteerde en daadwerkelijke beschikbare bandbreedte

Er is een verschil tussen de snelheden waarmee aanbieders adverteren en de daadwerkelijke snelheid van de aansluiting. De bandbreedte die een aanbieder noemt is veelal niet gegarandeerd. Bij ADSL en VDSL hangt de werkelijke bandbreedte sterk af van de afstand tussen de schoollocatie en het verdeelpunt van de aanbieder. Bij ADSL, VDSL, coax (kabel) en glas spelen daarnaast ook aansluitingen in de omgeving die het netwerk belasten (de zogenaamde overboekingsfactor) een rol. Hoe meer andere gebruikers er actief zijn, hoe minder bandbreedte daadwerkelijk beschikbaar is. De invloed hiervan is lastig te voorspellen.

Verschil tussen zakelijke markt en diensten voor consumenten

Bij kabelinternet, maar ook bij andere internetverbindingen, is er een verschil tussen diensten voor consumenten en voor de zakelijke markt. Zo is bij diensten voor consumenten de overboekingsfactor groter dan bij zakelijke diensten. Daardoor is op drukke tijdstippen de geadverteerde bandbreedte niet altijd beschikbaar. Bij een zakelijke aansluiting is de reactiesnelheid op storingen afgestemd op het bedrijfsleven en deze worden dus sneller opgelost. Ook zijn er vaak meer diensten mogelijk met een zakelijke oplossing en kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor vaste ip-adressen.

In principe is een school een zakelijke gebruiker, een bedrijf. Een trage verbinding of langdurige storingen hinderen het onderwijs. Het is daarom verstandig om voor een zakelijk product kiezen. Stel daarbij samen met de aanbieder vast welke beschikbare bandbreedte je kan verwachten voor een specifieke dienst op de schoollocatie.

Kwaliteitsaspecten

Onderwijs dat ondersteund wordt met ict stelt ook eisen aan de kwaliteit van de connectiviteit. Vooral als het gaat om interactieve multimedia zoals VoIP, Skype en Facetime. Het gebruik hiervan is nu nog beperkt, maar zal de komende jaren toenemen.

Let bij de keuze van een product of provider op kwaliteitsaspecten als packet loss, latency en jitter. Deze kunnen in een ideale situatie zorgen voor een verbinding met zo min mogelijk haperingen en vertragingen. Ook hier bieden zakelijke producten de beste opties.

Glasvezel, kabel, DSL, 4G en straalverbindingen voldoen over het algemeen aan deze kwaliteitsaspecten, satellietcommunicatie niet. Aanbieders geven vrijwel alleen een kwaliteitsgarantie voor hun aanbod op de grootzakelijke markt. Wel kun je als school bij sommige aanbieders inzicht krijgen via online rapportages van de prestaties van hun netwerk over de afgelopen periode.

Op de toekomst gericht

Om te voorkomen dat de school in de toekomst extra investeringen of omschakelkosten moet maken, is het slim om te kiezen voor een flexibel en toekomstvast aanbod dat garandeert dat de bandbreedtebehoefte over 3 jaar daadwerkelijk geleverd kan worden.

De behoefte aan uploadbandbreedte neemt naar verwachting sneller toe dan de behoefte aan downloadbandbreedte. Een verbinding met symmetrische bandbreedte is hierop voorbereid. Lees ook het antwoord op de vraag: 'Hoeveel capaciteit heeft mijn internetverbinding nodig?'.

Toegang tot applicaties

Maak afspraken met de internetprovider om er zeker van te zijn dat alle applicaties zijn toegestaan op de schoollocaties, zonder belemmeringen of beperkingen en tot de maximaal beschikbare bandbreedte.

Lees vanaf september meer in de Handreiking externe connectiviteit. Deze helpt bij het kiezen van externe (internet)connectiviteit. De ontwikkelingen bij internetaanbieders gaan snel, de vragen rond internet connectiviteit van scholen nemen toe en de door hen benodigde capaciteit ontwikkelt zich sterk. Daarom werken we op dit moment aan een geactualiseerde versie van deze handreiking, gebaseerd op recente inzichten in de markt en het onderwijsveld. Aan het begin van het nieuwe schooljaar is deze handreiking weer beschikbaar. 

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie 'Vraag & antwoord'.

Deel Waar moet ik op letten bij de keuze van een provider?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug