In zijn Virtual Reality Learning Lab is Robin de Lange -onderzoeker, ondernemer en spreker- vrijwel dagelijks bezig met de mogelijkheden die VR biedt. "Ik denk dat Virtual Reality kan helpen om de wereld een stukje beter te begrijpen", zegt De Lange. 

Koraalrif komt tot leven

Volgens De Lange is de beschikbare software in didactisch opzicht vaak nog niet heel goed. "Toch zijn er docenten die het succesvol inpassen: ze bouwen een les rond de VR-ervaring en verbinden op die manier de lesstof met die context." Zo kan een biologieles over het leven in het koraalrif in VR tot leven komen. Kinderen kunnen dieren observeren en vervolgens daarover vragen beantwoorden.

Virtual reality kan helpen abstracte omgevingen te verbeelden en te begrijpen. © Kape Schmidt/Hollandse Hoogte

Kansen voor het onderwijs

VR biedt volgens De Lange dan ook kansen voor het onderwijs. "Je kunt leerlingen door VR meenemen naar gevaarlijke, zeldzame of kostbare plekken. Daarbij helpt het om abstracte omgevingen te verbeelden en te begrijpen. Zo breng je theorie en praktijk dichter bij elkaar", vertelt hij enthousiast. "Natuurlijk kan het nooit de echte wereld vervangen. Je kunt via VR het Louvre bezoeken, maar dat Parijse terrasje krijg je er niet bij."

Onderzoeksconferentie 2017

Onlangs rondde Robin de Lange samen met Maarten Lodewijk een literatuuronderzoek af met de titel Virtual Reality en Augmented Reality in het primair onderwijs. Op basis van dit onderzoek geeft De Lange masterclasses waarin onderwijsprofessionals leren hoe ze VR kunnen inzetten. Robin de Lange is een van de sprekers op de Onderzoeksconferentie 2017

Tijdens deze conferentie presenteren wetenschappers hun meest recente onderzoeken op het gebied van onderwijs en ict. In korte presentaties praten zij je bij over de meest actuele bevindingen.  Ben jij benieuwd naar nieuwe wetenschappelijke inzichten in ict en onderwijs? Meld je dan nu aan!

 

 

Deel "Virtual reality kan helpen de wereld beter te begrijpen"

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug