De les is bedoeld voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs.

Deze kartonnen virtualrealitybrillen van Kennisnet kun je combineren met een smartphone
Deze kartonnen virtualrealitybrillen van Kennisnet kun je combineren met een smartphone © Kennisnet

Unieke ervaringen

Virtual reality is een techniek waarmee zintuigen op een nieuwe manier worden aangesproken. Je kunt dankzij virtuele werelden onbereikbare plekken bezoeken en unieke ervaringen creëren. Bovendien is VR met de komst van goedkope brillen toegankelijk geworden voor iedereen met een smartphone.

Volgens Michael van Wetering, expert innovatie met ict en ict-infrastructuur bij Kennisnet, is VR daarmee bij uitstek een voorbeeld van de toekomst die al gearriveerd is. "Ik geloof niet dat dit hét jaar van de doorbraak van VR is, zoals commerciële aanbieders nu zeggen. Maar als je me vraagt: 'Gaat dit wat worden?', zeg ik: 'Ja, natuurlijk gaat dit wat worden'. Over 3 tot 5 jaar is het voor velen van ons veel gewoner je in virtuele werelden te begeven.

"Met virtual reality kun je leerlingen ervaringen laten opdoen die anders te duur of te onveilig zouden zijn. Denk aan een reis door het heelal of een duik in de diepe zee. Ook kun je dankzij simulaties dingen oefenen die in het echte leven lastig zijn: je kunt bijvoorbeeld hele gebouwen bouwen en weer afbreken. Monteurs gebruiken nu al VR bij het aanleggen van complexe bedradingen in passagiersvliegtuigen van Boeing. Het gaat dus ook voor de toekomst van beroepen veel betekenen."

Digitale vaardigheden

Het Platform Onderwijs2032 adviseerde in februari digitale vaardigheden op te nemen in de kern van het curriculum. Remco Pijpers: "Scholen kunnen onze les gebruiken om leerlingen nu al te betrekken. Bovendien maakt de les leerlingen mediawijs, omdat ze ermee reflecteren op nieuwe technologieën."

Hoger leerrendement

In een video op leraar24.nl vertelt docente Irene van Meel van het Munnikenheide College in Etten-Leur hoe zij de les ervaren heeft. Zij is erg enthousiast: "Door VR merk ik dat de leerlingen enthousiaster zijn, en hierdoor wordt het leerrendement hoger."

Je kunt de les - die bestaat uit een docentenhandleiding en een werkblad - downloaden onderaan dit artikel. 

Beluister ook onze podcast over virtual reality en lees het artikel '6 dingen die je moet weten over virtual reality'.

Downloads

Deel Virtual reality in de klas? Met deze les kun je meteen aan de slag

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug