Het softwareprogramma Vensters helpt scholen en schoolbesturen in het po en vo de regie te houden op informatievoorziening en verantwoording. In 2017 werkten Kennisnet en de PO-Raad aan een nieuwe module van dit programma: de Vensters schoolgids. Met deze module wordt de ingevulde informatie uit Vensters enerzijds getoond in de schoolgids en anderzijds op scholenopdekaart.nl. Dat levert direct tijdwinst op.

De Vensters schoolgids is een module waarmee de ingevulde informatie uit Vensters wordt getoond in de schoolgids en op scholenopdekaart.nl © Dirk-Jan Visser

Vensters schoolgids: een directe wens van scholen

Het idee voor de nieuwe module komt rechtstreeks voort uit de wens van scholen. Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad: "In diverse bijeenkomsten gaven besturen aan dat ze graag zien dat Vensters werkdrukverlaging biedt. Met die wens zijn we aan de slag gegaan en de Vensters schoolgids is het resultaat."

Eric van Rhijn, visual designer binnen het Vensters-team, vertelt: "Ik was verantwoordelijk voor het ontwerp van de Vensters schoolgids en voor het ontwerp van de module. In die module stellen de Vensters-gebruikers hun schoolgids samen. De uitdaging was om deze nieuwe module zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te passen in de bestaande applicatie. En om een overzichtelijke en prettig leesbare schoolgids te ontwerpen die alle basisscholen kunnen (en willen) gebruiken. De uiteindelijke schoolgids moest zowel geschikt zijn voor print als voor digitale publicatie."

Informatie publiceren met een klik op de knop

Zelf vindt hij dat het team daar goed in geslaagd is. "Zodra een school de benodigde informatie heeft gevuld in Vensters, is het feitelijk nog een klik op de knop om een schoolgids op te slaan en te downloaden. En vervolgens kan de schoolgids direct worden gepubliceerd op scholenopdekaart.nl. Voor scholen die zelf al een mooie eigen schoolgids hebben ontwikkeld is het natuurlijk ook mogelijk om deze via de module op scholenopdekaart.nl te publiceren."

Ook de Inspectie van het Onderwijs was betrokken bij de ontwikkeling van de Vensters schoolgids. De schoolgids is dan ook opgebouwd uit onderdelen die er volgens de wet in moeten staan. Vult een school de Vensters schoolgids volledig? Dan is er dekking op alle onderdelen die er volgens de wet in benoemd moeten worden. Zoals bij iedere schoolgids blijft de school zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de kwaliteit van de teksten. Maar het is een groot voordeel dat in één keer duidelijk is welke onderwerpen in de schoolgids horen te staan.

Scholenopdekaart.nl

Scholen publiceren de informatie uit Vensters op de website scholenopdekaart.nl, waar ouders en andere geïnteresseerden de schoolinformatie kunnen vinden. Ook kunnen zij op deze website scholen selecteren en met elkaar vergelijken. Voor ouders kan dit een mooie eerste stap zijn in het maken van een schoolkeuze. Daarom is het voor scholen belangrijk om zich met een volledig en helder profiel te presenteren op de website. Ook stakeholders als de inspectie en de gemeente hechten belang aan actuele informatie van de scholen. En aan het verhaal achter de cijfers, want een toelichting zegt zoveel meer dan alleen de kale cijfers.

Met Vensters is het samenstellen van de schoolgids eigenlijk heel erg eenvoudig

Vroeg in de ontwikkelfase werd een aantal schoolleiders gevraagd om als pilotschool mee te denken over de schoolgids. Eén daarvan was Vivian Berden, directeur van OBS de Graswinkel in Weert. Haar enthousiasme over de gebruiksvriendelijkheid van de testversie bevestigde de juiste keuzes van het team. "Een schoolgids maken is ieder jaar heel veel werk. Samen met mijn managementteam heb ik eerst Vensters goed gevuld. Daarna is het samenstellen van de schoolgids eigenlijk heel erg eenvoudig. En het proces is gebruiksvriendelijk. Als ik kijk naar het resultaat dat er nu ligt, ben ik echt heel tevreden", aldus Berden.

Vensters is een programma van de PO-Raad, de VO-raad en Kennisnet. Vragen over de schoolgids ontvangen we graag via vensters@poraad.nl.

Deel Vensters breidt uit met schoolgidsmodule

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug