Een touchscreen bestaat uit het panel (het scherm), een glasplaat en een rand waarin de interactieve technologie is verwerkt.

Touchscreens maken gebruik van verschillende technologieën © Etienne Oldeman

Touchscreens maken gebruik van verschillende technologieën:

1. Capacitief

Capacitief betekent dat er een techniek wordt gebruikt die registreert waar het touchscreen wordt aangeraakt door een vinger. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt bij smartphones en tablets.

2. IR (infrarood)

Bij infrarood wordt er een raster van lichtbundels over het scherm gegenereerd. Het systeem reageert op onderbreking van deze bundels.

3. Optical sense

Hier wordt een 'lichtlaag' over het scherm geprojecteerd. Door middel van kleine camera's wordt een onderbreking van deze laag geregistreerd en omgezet in een reactie. De optical sense-technologie wordt steeds minder vaak toegepast. Waarschijnlijk gaat deze techniek langzaam verdwijnen.

Capacitieve technologie is voor touchscreens met grote maten nog erg duur. Dat betekent dat er voor de onderwijsschermen vooral gebruik wordt gemaakt van infraroodtechnologie.

Steeds hogere resolutie

HD staat voor High Definition en dat betekent dat het beeld uit meer pixels bestaat. Waar schermen eerst net als televisies HD-ready waren, zijn ze steeds vaker uitgerust met Full HD of zelfs met Ultra HD (4K). Ultra HD betekent dat het beeld 4 keer zo scherp is als een scherm met Full HD en dat levert dus een nog betere beeldkwaliteit op.

Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het beeldsignaal. Nog lang niet alle software en programma's zijn klaar voor dit superscherpe beeld, maar de ontwikkelingen gaan snel.

Minimaal 65 inch

In een gemiddeld klaslokaal is een grootte van minimaal 65 inch aan te raden. Er zijn touchscreens vanaf 55 inch tot 84 inch verkrijgbaar die speciaal zijn bedoeld voor gebruik in het onderwijs. 55 inch voldoet vaak prima in een wat kleinere ruimte zoals een personeelskamer maar is voor een klaslokaal misschien wat beperkt.

Dual touch of multitouch

Met dual touch, dus twee aanraakpunten, kun je de meeste handelingen op je scherm prima uitvoeren. Wil je echter leerlingen interactief op het scherm aan de slag laten gaan, kies dan voor multitouch. Dit geldt zeker voor schermen die je wilt kantelen om ze als touchtafel in te zetten.

Minder losse kabels

Een touchscreen moet aangestuurd worden door een pc of laptop. Verschillende leveranciers bieden geïntegreerde pc-modules aan. De computer is dan verwerkt in de rand van het scherm. Dit zorgt voor minder losse kabels. Ook kun je op deze manier bij een mobiel bord snel aan de slag, doordat je niet eerst allerlei randapparatuur hoeft aan te sluiten.

In hoogte verstelbaar

Bij touchscreens zijn liftsystemen verkrijgbaar. Dit kan heel prettig zijn wanneer zowel leerkrachten als leerlingen met het scherm willen werken. Met een druk op de knop is het bord dan in hoogte verstelbaar.

Je kunt kiezen voor een wandlift waarbij het scherm een vaste positie op de wand van het klaslokaal krijgt. Er zijn echter ook mobiele liften waardoor je het scherm gemakkelijk kunt verrijden naar een andere plek in het lokaal.

Ten slotte zijn er liften die er voor kunnen zorgen dat je het touchscreen horizontaal kunt leggen zodat je het als touchtafel in kunt zetten. Informeer vooraf of de technologie en de afmetingen van het touchscreen hiervoor geschikt zijn en hoe hoog het bord in horizontale positie komt te staan.

Sommige liften verstel je handmatig, andere zijn elektrisch te verstellen. Zit er een beveiliging op de lift zodat het systeem stopt wanneer er weerstand wordt gedetecteerd?

Goed geluid

Wil je zorgen voor een compleet plaatje, dan hoort daar natuurlijk ook goed geluid bij. Soms is er sprake van een geïntegreerde soundbar maar het kan ook zijn dat je deze los moet aanschaffen. Dat zorgt natuurlijk voor extra kabels en is niet altijd aan te raden.

Webbased software

Om lessen of activiteiten te kunnen ontwerpen heb je software nodig. Steeds meer presentatiesoftware is webbased waardoor je op elke locatie over je lessen kunt beschikken, deze kunt bewerken en delen met collega's binnen en buiten je school.

Het is aan te raden om te investeren in een training om met deze software te leren werken. De kans bestaat dat je anders niet gebruikmaakt van de prachtige tools en interactieve mogelijkheden die er inmiddels mogelijk zijn.

Extra tips bij aanschaf

Lees ook: 'Digibord, touchscreen of beamer? De voor- en nadelen op een rij'

Deel Touchscreen kiezen? Hier moet je op letten

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug