Greenscreen

Met greenscreen technologie kun je een foto of video voorzien van een andere achtergrond. Deze techniek heet chromakey. Wat je nodig hebt is een groen doek of een groene wand, een foto- of filmcamera en software waarmee je de foto of video kunt bewerken met chromakey. Wat je dan eigenlijk doet is het groen van het scherm of de muur doorzichtig maken waardoor de andere achtergrond zichtbaar wordt. De andere achtergrond kan iedere afbeelding zijn die er op je computer te vinden is. Pabo-studente Lisan van Stipdonk legt op haar blog stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. Ook geeft zij een aantal ideeën om direct aan de slag te gaan. Zo kun je kinderen het weer laten presenteren, een levend prentenboek maken of een interview met jezelf houden.

Tessa's webtips: foto en film in de klas: een aantal tips om net wat meer te doen met foto en film.
Met een greenscreen zijn op een makkelijke manier leuke video-effecten te creëren © Green screen in de klas!

Al deze activiteiten vind je terug op de website van Lisanne. Speciale effecten kun je bereiken door met groene doeken te werken waardoor je bepaalde delen van een persoon of een scene 'onzichtbaar' maakt. Wil je het professioneel aanpakken, koop dan een groene morphsuit.

7 lessen rondom creatief gebruik van fotografie

Twan van Deurzen is een klasgenoot van Lisan en richtte zich op de mogelijkheden van fotografie. Hij ontwierp zeven leskaarten die je direct in kunt zetten. De kaarten staan allemaal afzonderlijk in Smore maar via deze blog vind je ze in een keer.

Kinderen gaan bijvoorbeeld foto's maken bij zelfgemaakte gedichten of ze laten zich inspireren door het werk van de bekende fotograaf Von Holleben waardoor het lijkt alsof je mensen dingen ziet doen die eigenlijk niet mogelijk zijn.

Bouw zelf een fotocamera

Fotografie lijkt wel een beetje op toveren als je erover nadenkt. Hoe werkt deze technologie nu eigenlijk? Dat kun je het best begrijpen door zelf een camera te bouwen. Een voorbeeld vind je op de site Speeltech. Zoek je een grotere uitdaging, maak dan deze do-it-yourself-camera. Moet het er ook nog prachtig uitzien? Kies dan voor een bouwpakket als de Konstruktor. Het vinden van analoge fotorolletjes wordt steeds lastiger. Toch zijn ze vaak nog wel te vinden bij bijvoorbeeld de Hema of speciaalzaken. Ook online zijn ze nog volop te koop.

Instagram

Instagram is een van de meest populaire sociale media onder tieners. Maar ook veel oudere mensen en bedrijven maken gebruik van Instagram. Via de site of de app maak je een account aan. Vervolgens kun je andere accounts gaan volgen. Je kunt foto's 'liken', er op reageren of vrienden 'taggen'. Het mooie van Instagram is dat je van een gewone foto door het toevoegen van filters een meesterwerkje kunt maken.

Maak een Instagramaccount voor de klas aan en vat elke dag samen in een foto. Laat kinderen foto's maken met een bepaalde opdracht zoals bijvoorbeeld vanuit een ander gezichtspunt. Koppel foto-opdrachten aan andere thema's waar je mee bezig bent zoals een opdracht rondom meten of een spellingopdracht. Op de website van Mijn Kind Online vond ik nog vijf ideeën voor een fotoproject met Instagram.

Stop motion

Met stop motion maak je een filmpje door heel veel foto's achter elkaar te zetten. Bouw een scène met bijvoorbeeld Lego of Playmobil en maak achter elkaar foto's waarbij je de scène steeds minimaal verandert. Vervolgens zet je al deze foto's achter elkaar en ontstaat er een filmpje. Natuurlijk kun je ook met mensen of met andere voorwerpen werken. Zorg wel dat de camera op dezelfde plek blijft staan om een filmpje te krijgen met zo min mogelijk schokkerig effect.

Een mooi voorbeeld van stop-motion is de turnoefening van Epke Zonderland tijdens de Olympische Spelen van 2012 die door een vader en zijn zoontje van 8 helemaal is nagebouwd met Lego-steentjes. Heb je een of meerdere tablets ter beschikking dan kun je die hier prima bij gebruiken. Voor de iPad kun je Lego Movie Maker gebruiken of bijvoorbeeld iMotion. Voor Android tablets gebruik ik PicPac. Op Windows tablets kun je bijvoorbeeld Zoetrope gebruiken.

Deel Tessa's webtips: foto en film in de klas

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug