Bliepp! is een fysiek spel dat met het hele schoolteam gespeeld kan worden tijdens een studiedag, teamvergadering of bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel. Door het spel Bliepp! te spelen krijg je als team inzicht in de kansen en uitdagingen die komen kijken bij gepersonaliseerd leren. Thema's zoals flexibel omgaan met digitale leermiddelen worden op een speelse manier aangestipt. 

Het teamspel Bliepp! werd ook gespeeld op OnderwijsInzicht. Het spel werd enthousiast en positief ontvangen. © Kennisnet

Kennismaken met gepersonaliseerd leren

Het spel Bliepp! bestaat uit drie spelrondes met leuke opdrachten en inhoudelijke reflecties die je met je lerarenteam kunt uitvoeren. Koppel bijvoorbeeld met je team prikkelende stellingen over ict in het onderwijs aan bekende Nederlandse liedjes, of praat je met behulp van een leerdoel uit een vreemde situatie. Ook ga je met elkaar in gesprek over herkenbare thema's door in de rol te kruipen van een cynicus, aanpakker, visionair of serieuze vragensteller. Met verdiepingskaarten kun je met je team nog meer de inhoud in duiken en discussiëren. 

Input vanuit diverse basisscholen

Verschillende leraren hebben input geleverd tijdens de ontwikkeling van het spel, om het zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Er is bewust gekozen voor een vorm waarbij leraren continu op een prikkelende manier het gesprek met elkaar aangaan. Hierdoor is het spel geschikt voor zowel scholen die aan het begin staan van het bieden van maatwerk met ict, als voor scholen die al aan de slag zijn.

Hans van Alphen, directeur van Het Palet in Almere, zegt hierover: "Wij hebben met het hele team met veel plezier het spel getest en input geleverd. Het spel nodigt uit om op een luchtige en uitdagende manier met elkaar in gesprek te gaan over de complexiteit die komt kijken bij het leveren van maatwerk met behulp van ict. Het is als onderdeel van digitale geletterdheid op teamniveau, prima te gebruiken bij zowel de introductie als het herijken van de koppeling tussen onderwijs en ict."

Het teamspel Bliepp! werd ook gespeeld op OnderwijsInzicht. Het spel werd enthousiast en positief ontvangen. Een van de bezoekers zei: "Dit is precies waar wij nu staan. We hebben binnenkort een studiedag over gepersonaliseerd leren, en dit kan een goed begin zijn van die dag. Dat brengt het gesprek goed op gang."

Verdieping in maatwerk

Na het spelen van het spel vind je op bliepp.nl verdiepende filmpjes en artikelen die een schoolteam verder op weg helpen. Wat moet je op orde hebben op school om ict te laten werken en waar moet je op letten? Hoe kun je op een goede manier in gesprek gaan met leveranciers? Hoe houd je overzicht bij het bieden van meer maatwerk? Kortom, hoe ga je er daadwerkelijk mee aan de slag.

Meer weten of het spel spelen?

Benieuwd of dit teamspel ook interessant is voor jouw schoolteam? Wil je het spel graag uitproberen en een exemplaar ontvangen? Bliepp! is in beperkte oplage beschikbaar en wordt op congressen en bijeenkomsten van Kennisnet en de PO-Raad uitgedeeld. Bliepp! is een initiatief van Kennisnet en de PO-raad en is ontwikkeld vanuit het programma Slimmer leren met ICT.

Deel Teamspel Bliepp!: kennismaken met gepersonaliseerd leren met ict

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug