Niets is vervelender dan het schooljaar starten zonder goed werkend internet of een virus in het systeem. Dit vertraagt de les en leidt tot verlies van onderwijstijd. Wij geven 4 tips voor de schoolbestuurder, schoolleider en ict-coördinator om het schooljaar goed te starten met behulp van ict.

1. Infrastructuur

Een soepel begin van het schooljaar vraagt om een professionele ict-infrastructuur. De start van het nieuwe schooljaar is hét moment om dit goed aan te pakken.

In de Kennisnet-podcast over ict-infrastructuur, geven Michael van Wetering en Hans Pronk, experts op het gebied van ict-infrastructuur en internettechnologie, adviezen over hoe je dat aanpakt.

Daarnaast helpen we je op weg met de handreiking internetverbinding. Dit is een handige brochure waar je alles leest over toegang tot het internet. Ook vind je er tips en adviezen die jou helpen bij de afweging wat voor jouw school het beste werkt. 

Foto ter illustratie © Rodney Kersten / Kennisnet

2. Beheer je devices met Mobile Device Management

Werk je met devices of wil je met devices gaan werken? Denk dan goed na over het beheer ervan. Mobile Device Management (MDM) helpt je hiermee.

MDM is software waarmee je tablets, laptops en Chromebooks effectief inzet in de klas, doordat je ze op afstand beheert. De markt voor MDM-software kan groot en ingewikkeld lijken, waardoor je er als schoolbestuur liever niet aan begint. Dat is enorm zonde. De tijd die je vooraf investeert, win je later dubbel en dwars terug.

Benieuwd naar MDM en wil je ermee aan de slag? Kennisnet helpt scholen op weg met een praktische brochure over MDM-software. Hierin lees je wat MDM is, waarom het past in een moderne ict-inrichting en hoe je de juiste keuze maakt voor jouw organisatie door de handige keuzehulp. 

Benieuwd naar praktijkverhalen over het beheer van devices met MDM-software? Beluister de Kennisnet-podcast over MDM. Hierin praten Els Booij en Koen van der Werf, experts op het gebied van innovatie en ict-infrastructuur, met leraar en ict-coördinator Sander Gordijn over MDM in de praktijk. 

3. Informatiebeveiliging en privacy op orde

Op 25 mei is de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingegaan. Deze nieuwe privacywetgeving verplicht scholen om het beleid rond informatiebeveiliging en privacy (IBP) op orde te hebben.

Om scholen hierbij te helpen, hebben Kennisnet en de sectorraden de aanpak IBP ontwikkeld.  Er is een aanpak voor het primair en voortgezet onderwijs en voor het mbo. Deze aanpak helpt scholen bij het maken van IBP-beleid. Ga aan de slag met de aanpak IBP zodat je school voldoet aan de nieuwe privacywetgeving. 

4. Verminder werkdruk

Werkdruk in het onderwijs is een actueel en belangrijk onderwerp. Ict kan helpen om werkdruk te verminderen. 

In een praktische verkenning bij 4 basisscholen, onderzochten Kennisnet en de PO-Raad hoe en op welke manier ict de werkdruk kan verminderen. Benieuwd  naar de resultaten van deze verkenning? Lees het artikel 'werkdruk verminderen met ict' in het primair onderwijs.

Wil je zelf aan de slag? Op versnellingsvragen.nl/werkdruk vind je praktische informatie over de aanpak.

Deel Start het schooljaar goed met ict

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug