Scholen zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor sociale veiligheid op school. Zij moeten onder meer zorgen voor een sociaal veilige omgeving en pesten en ander ongewenst gedrag tegengaan. Uit een peiling van Kennisnet onder 324 leraren basisonderwijs en voortgezet onderwijs blijkt dat een derde van hen behoefte heeft aan meer informatie en ondersteuning in de omgang met sociale media bij schoolgerelateerde zaken. Daarom komen Kennisnet en Stichting School & Veiligheid met deze brochure.

'Omgang met sociale media voor scholen nog lastig'

Remco Pijpers (expert digitale geletterdheid van Kennisnet) stelt dat omgaan met sociale media voor scholen niet gemakkelijk is. "De meeste scholen hebben al succesvol beleid tegen pesten. Ze hebben zicht op wat er speelt - ook op de incidenten – en reageren daar goed op. Ze doen voldoende aan preventie. Goed omgaan met sociale media is voor veel scholen echter nog lastig". Volgens Pijpers lopen scholen op dit gebied tegen verschillende vraagstukken aan, zoals:

Wegwijzer in de digitale wereld

De brochure 'Sociale Veiligheid op School en Internet' biedt scholen antwoord op deze en andere vraagstukken over sociale veiligheid en internet. Het is een wegwijzer in de digitale wereld. Naast feiten over jongeren en sociale media bevat de brochure onder meer een stappenplan waarmee scholen de schade bij digitale incidenten kunnen beperken.

Ook helpt de brochure om sociale veiligheid op internet een vaste plek te geven op school. Verder worden de juridische kaders geschetst. Die helpen scholen beter inschatten wat de ernst van de situatie is bij signalen van online misdragingen.

Update 6 februari 2018

In het onlangs verschenen 'Handboek Digitale Geletterdheid' gaan we ook in op sociale veiligheid op internet. Bijvoorbeeld met de les WhatsHappy. 

Het handboek vind je in de publicatie: 'Werken aan digitale geletterdheid: van visie naar praktijk.' 

Downloads

Deel Sociale veiligheid op school en internet vergroot je zo

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug