De reden om scholen hierbij te helpen, is de aanstaande curriculumherziening. Digitale geletterdheid, een combinatie van vier digitale vaardigheden, wordt zo goed als zeker een verplicht onderdeel van het curriculum. Een 'ontwikkelteam', onderdeel van curriculum.nu, gaat 'bouwstenen digitale geletterdheid' maken. Deze bouwstenen leiden tot een herziening van de kerndoelen en eindtermen.

De aanstaande curriculumherziening, is een reden om scholen nog meer te helpen bij digitale geletterdheid. © Rodney Kersten / Kennisnet

Die herziening wordt verwacht rond 2021, maar scholen anticiperen hier nu al op. Scholen die met digitale geletterdheid bezig zijn, doen dat vooral op projectbasis. Bijvoorbeeld door mee te doen aan de Week van de Mediawijsheid.

Kennisnet merkt dat steeds meer scholen werk willen maken van integratie van digitale geletterdheid in hun onderwijs. Ze ontwikkelen leerlijnen of integreren digitale geletterdheid in vakken, zoals bij taal, wereldoriëntatie of geschiedenis. Maar makkelijk is integratie niet. Hulp van buiten kan dan uitkomst bieden.

Gastlessen en trainingen

Allerlei bedrijven en maatschappelijke organisaties bieden gastlessen voor leerlingen aan. Ook zijn er (online) trainingen voor leraren. Soms kosteloos. De inhoud is vaak bruikbaar voor scholen. De hulp kan een opstap zijn naar structurele integratie. Scholen die hier interesse in hebben, maar ook organisaties die hierbij kunnen helpen, kunnen zich aanmelden op samendigiwijzer.nl. Kennisnet, CodePact en Mediawijzer.net proberen deze twee groepen te verbinden.

Meld je aan als school
Meld je aan als aanbieder

Deel je ervaring

Kennisnet wil graag weten welke geslaagde samenwerkingsverbanden er zijn tussen scholen en bedrijven en/of maatschappelijke organisaties op het gebied van digitale geletterdheid. Een voorbeeld van zo'n samenwerking zijn de Brainport-scholen in de regio Eindhoven, en O2G2 dat in Groningen samenwerkt met allerlei bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Wil jij ook je ervaring delen over zo'n samenwerking? Vertel ons hoe deze samenwerking eruit ziet. Wat gaat goed, wat kan nog beter? Wij willen daar graag van leren en de lessen opnemen in komende publicaties van Kennisnet.

Meer over digitale geletterdheid

Op 24 november publiceert Kennisnet het handboek digitale geletterdheid. Dit is dan gratis te downloaden op kennisnet.nl. Dit handboek is bedoeld voor bestuurders, schoolleiders en leraren in het po en vo. 

 

Wil je nu alvast meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan de onderstaande selectie.

Deel Scholen maken werk van digitale geletterdheid

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug