1. Examenuitslagen online zetten voordat iedereen gebeld is

Het Emelwerda College in Ermelo plaatste de uitslagen van de examens op een verborgen deel van de website, maar zo verborgen bleek dat niet te zijn. Al snel gingen de namen met uitslagen rond op Twitter en WhatsApp. Niet zo leuk voor de gezakte leerlingen.

2. Als schooldirecteur een eng filmpje opnemen

Een pas aangestelde schooldirecteur uit Massachusetts dacht grappig te zijn en filmde zichzelf als een soort Terminator die de leerlingen de stuipen op het lijf joeg. Ouders waren geschokt, die moesten meteen denken aan de schietpartijen op scholen. En de leerlingen? Die vonden hun nieuwe directeur tof. Maar hij werd wel twee dagen geschorst.

3. Je leerlingen bespioneren

Een Amerikaanse school schakelde trackingsoftware, geïnstalleerd om verdwenen laptops terug te kunnen vinden, niet uit. De laptops waren ondertussen wel terecht. Via de webcam maakte de school bijna 56.000 foto's van leerlingen, ook wanneer die thuis aan het leren waren.

4. Onder een vals account je leerlingen bevrienden

Een schooldirecteur in Amerika stuurde onder een valse naam vriendschapsverzoeken naar leerlingen op sociale media. Ze wilde alleen maar volgen wat haar leerlingen zoal deden, zo verklaarde ze. De schooldirecteur nam ontslag.

Scholen en sociale media: hoe het níet moet in 11 blunders Vaak gaat het goed, maar soms doen scholen alles net verkeerd. Een overzicht van de 11 ergste uitglijders van scholen.
Communiceren op sociale media gaat soms net even mis © iStock

5. Klassenfoto's ongezien afdrukken en verspreiden

Een leerling van een Engelse school ritste tijdens de jaarlijkse fotosessie voor het jaarboek zijn gulp open. Pas nadat het jaarboek al gedrukt was, kwam de school er achter dat er iets niet thuishoorde op de foto. In allerijl werd het boek teruggetrokken, maar de beruchte foto had zich toen natuurlijk allang verspreid via Twitter.

6. Leraren geen privéleven gunnen

Natuurlijk moet je je als leerkracht altijd bewust zijn van je voorbeeldfunctie, maar dat je op je (besloten) Facebookpagina niet eens vakantiefoto's mag plaatsen van je bezoekje aan een bierbrouwerij, dat gaat wel heel ver. Het overkwam Ashley Payne uit Georgia. Bevriende collega's zagen de updates en schakelden de directeur in waarop ontslag volgde. Zij vecht haar ontslag aan via de rechter.

7. Sociale media links laten liggen bij het werven van leerlingen

Scholen die alleen een website hebben en geen Facebook- of Linkedinpagina. Of die er wel een hebben, maar die nooit updates plaatsen. Zij laten een belangrijke kans liggen om leerlingen aan te trekken. Zo moet het wél.

8. iPads aanschaffen en je team vervolgens laten zwemmen

Je kunt als school wel leuk iPads aanschaffen. Maar als je daar geen goede introductie en instructie over de iPad aan koppelt voor leerkrachten, heeft het weinig zin.

9. Te lang wachten met commentaar geven

Het is slim om bij de eerste tekenen van onrust onder leerlingen zo snel mogelijk het gesprek aan te gaan. Het Sint Maartenscollege in Maastricht wachtte anderhalve dag met verduidelijken dat er echt geen leraren ontslagen zouden worden. De school moest die trage reactie bezuren. De directeur werd vervolgens zelf ontslagen, omdat zij het foutieve bericht de wereld had ingeholpen.

10. Negatieve opmerkingen maken over andere scholen

Wees je ervan bewust dat in deze tijd alles wat je zegt op internet kan belanden – in geschreven woord maar zelfs in geluids- en video-opnamen. Het dwong een collegedirecteur in Amerika tot aftreden.

11. Spelfouten maken

Spelfouten maken in je promotionele teksten, nieuwsbrieven of op de website is funest. Dat geldt voor iedereen, maar voor scholen nog net een beetje meer. En onopgemerkt blijft het niet. Voor je het weet beland je op taalvoutjes.nl. (Bekijk vooral ook het overzicht van spelfouten door leraren en scholen.)

Deel Scholen en sociale media: hoe het níet moet in 11 blunders

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug