Bij Rockstart helpen jullie startups - beginnende bedrijven - om versneld op gang te komen. Welke rol speelt samenwerking daarbij?

"Aan de basis van een startup staat volgens ons een zogenaamde 'golden triangle'. Dat is een team bestaande uit hackers, hustlers en hipsters - een techneut, iemand met zakelijk inzicht en een creatieveling. Daarnaast worden ze intensief ondersteund door ervaren experts van buiten.

Bijvoorbeeld de startup Bomberbot. Zij maakten een game die kinderen op een simpele en visuele manier leert programmeren.

Het is maar vrij zelden dat iemand zich in zijn eentje aanmeldt, maar ook dan zoeken we er bij Rockstart altijd de juiste co-founders bij. Voor groei heb je het juiste team nodig. Als je een middelmatig idee hebt, kan je er met het juiste team nog heel veel van maken, maar met een slecht team kom je zelfs met het beste idee nergens.

In die vroege periode waarin geëxperimenteerd wordt, komt zo'n team onder enorme druk te staan, daarbij is samenwerking het belangrijkste ingrediënt om tot een goede uitkomst te komen."

Wat moet een team kunnen om een goede samenwerking aan te gaan?

"Je moet vooral veel kunnen delen en vertellen waar je mee bezig bent, vragen durven stellen, je kwetsbaar opstellen, openstaan voor kritiek, nieuwsgierig en eerlijk zijn. Je hoeft geen goede vrienden te zijn; als je maar kan samenwerken."

Is samenwerking een vaardigheid die kinderen geleerd kan worden?

"Kinderen zijn hier juist heel goed in, ze delen constant met elkaar waar ze mee bezig zijn, ook via sociale media. Ze werken samen via WhatsApp en zijn nieuwsgierig aangelegd. Het enige dat ze uitgelegd hoeft te worden is waar de grenzen liggen en wat de voor- en nadelen zijn van al dat online delen.

Ik heb bijvoorbeeld mijn dochter van 12 geholpen om de privacy van haar Instagram zo in te stellen dat alleen mensen met haar toestemming haar afbeeldingen kunnen zien. Je merkt dat er bij de nieuwe generaties nog een bewustzijn gekweekt moet worden over privacy en online identiteit. Dat is handig voor later, hoe je jezelf online presenteert aan anderen."

Welke rol kunnen scholen daarbij spelen?

"Het zou heel zinvol zijn als er op basisscholen al mee begonnen wordt om leerlingen les te geven in hoe ze het beste kunnen communiceren via sociale media.

Daarnaast is er meer aandacht voor andere vaardigheden nodig, die bij kunnen dragen aan goede samenwerking in plaats van de meer traditionele vakken. Ik zie daar hele bemoedigende voorbeelden van, bijvoorbeeld op de school van mijn zoon van 16.

Volgens Oscar Kneppers zou het zinvol zijn als er op basisscholen al les wordt gegeven in communiceren via sociale media © Oscar Kneppers

Daar krijgen ze geen Duits meer, maar logica en argumentatievaardigheden. Ze leren debatteren, met elkaar in discussie gaan en ideeën uitwisselen. Ik heb dat nóóit gezien op mijn middelbare scholen.

Amerikanen zijn er bijvoorbeeld heel goed in hun argumenten te presenteren en te spreken in het openbaar. In Nederland heerst nog niet zo'n open cultuur waarin veel gepraat wordt over wat ons bezig houdt, maar het wordt elke dag een beetje beter: vooral online.

Wordt samenwerking steeds belangrijker op de arbeidsmarkt?

"Samenwerking was altijd al belangrijk, maar als je 20 jaar in hetzelfde team werkt, hoef je alleen in het begin even te wennen. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer wisselende en flexibele banen en contacten.

Zeker in groeiende bedrijven en startups is het dan heel belangrijk om jezelf te omringen met de juiste mensen en jezelf open te stellen voor de invloed van mentoren.

Wij werken bij Rockstart met het model van holacracy. Dat is een platte organisatiestructuur zonder manager, waar iedereen een volledig verantwoordelijke rol heeft in een bepaalde cirkel; een zelf-organiserend team.

Het idee is dat je niet mensen van bovenaf moet organiseren, maar dat je het werk zelf moet organiseren. En dat mensen via flexibele rollen veel beter samenwerken en uit de verf komen.

We gebruiken daar ook verschillende digitale tools voor. Bijvoorbeeld voor interne communicatie het platform Slack, waar je al je communicatie, bestanden en tools bij elkaar kan brengen en met elkaar kan delen. En Podio  en Trello voor projectmanagement.

Wanneer heeft u zelf recent uw samenwerkingsvaardigheden in moeten zetten?

"Hoewel ik van mezelf eigenlijk een solist ben, heb ik na 5 jaar Rockstart duizenden nieuwe mensen leren kennen. Ik ben doorlopend aan het moduleren tussen mijn eigen overtuigingen, nieuwe inzichten en oorspronkelijke ontdekkingen van hele slimme mensen.

We hebben bij Rockstart inmiddels een dikke 40 mensen in dienst, aan het eind van het jaar tegen de 70. We werken samen met mensen van 25 nationaliteiten en toch spreken we zowel letterlijk als figuurlijk dezelfde taal.

Het is een houding waarbij je na een gesprek of ontmoeting nog even vraagt: kan ik nog iets voor je doen? Kan ik je ergens bij helpen? Zo ontstaat samenwerking."

Lees meer interviews over 21e eeuwse vaardigheden

Dit verhaal maakt deel uit van onze reeks interviews over de 11 competenties uit het model van de 21e eeuwse vaardigheden. Het model van de 21e eeuwse vaardigheden en alle interviews vindt u in het artikel 'Alles wat u moet weten over de 21e eeuwse vaardigheden'.

Marianne Eggink is freelance journalist.

Deel Samenwerken – 'Met het juiste team kan je overal iets van maken'

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug