Leer leerlingen veilig omgaan met sociale media

Sociale media bieden veel mogelijkheden voor leerlingen. Je kunt ermee leren, informatie vinden en communiceren. Het zijn onmisbare tools voor hun sociale leven, op school en later op het werk. Tegelijkertijd brengen sociale media ook veiligheidsrisico's met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan cyberpesten, sexting en ongewenste verspreiding van beeldmateriaal.

Meer lezen? Lees het artikel 'Hoe zorg ik ervoor dat leerlingen veilig met sociale media omgaan?'

Een goed en betrouwbaar (wifi)netwerk op school: zo doe je dat!

Veilig internetten betekent niet alleen verantwoord met sociale media omgaan. Een goed, betrouwbaar en snel (wifi)netwerk op school is ook belangrijk. In de praktijk blijkt dat het netwerk niet altijd goed werkt. Of misschien wil je het netwerk wel uitbreiden of aanpassen. En nu vraag jij je af: hoe doet ik dat? In een uitgebreid artikel, met een handige praktische handreiking, helpen we je op weg.

Meer lezen? Lees het artikel 'Een goed en betrouwbaar (wifi)netwerk op school: zo doe je dat!

Een goede en veilige internetverbinding op school is belangrijk, ook in de klas. © Reyer Boxem / Kennisnet

Goede veilige internetconnectiviteit op school

Een belangrijke voorwaarde om gepersonaliseerd leren met ict mogelijk te maken, is goede internetconnectiviteit. In 2016 spraken wij de ict-coördinator en netwerkbeheerder van Qliq Primair Onderwijs. Zij vertelden hoe zij dit hebben aangepakt en geven tips die je school helpen om dit te regelen. "Iedereen moet overal en op elk apparaat veilig en gemakkelijk op internet kunnen'.'

Wil je je laten inspireren? Lees het interview over goede en veilige internetconnectiviteit uit 2016 terug.

Veilig internet met informatiebeveiliging en privacy

Veilig internet betekent niet alleen goede en veilige wifi-verbinding, maar je moet ook de informatiebeveiliging en privacy (IBP) op orde te hebben. Maar wat is informatiebeveiliging en privacy eigenlijk en hoe pak je dat aan?

Beluister de podcast over de aanpak van IBP en wat je als school moet regelen. Ook vind je veel antwoorden over de aanpak van IBP in de rubriek Vraag & Antwoord

Ict-bekwaamheid van leraren helpt bij veilig internetten

Op Safer Internet Day staan we ook stil bij de ict-bekwaamheid van leraren. Ook dát is belangrijk om veilig en verantwoord gebruik te maken van het internet.De inzet van ict op school vraagt om specifieke bekwaamheden van leraren. Hoe pak je dit aan in de praktijk? In de publicatie 'ict-bekwaamheid van de leraar: hoe pak je dat aan?' vertellen we meer over dit onderwerp. Zo helpen we schoolbesturen op weg bij het maken van beleid.

Lees de publicatie 'Ict-bekwaamheid van de leraar: hoe pak je dat aan?'

Investeer in (digitale) informatievaardigheden van leerlingen

Leerlingen zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken, zo blijkt uit de Monitor Jeugd en Media 2017 van Kennisnet. Ze beoordelen hun eigen vaardigheden meestal met 'goed', maar in de praktijk blijkt hun niveau een stuk lager te liggen.

Zo hebben de meeste leerlingen moeite met het inschatten van de betrouwbaarheid van bronnen op internet. Die competentie is onder andere van belang voor het herkennen van nepnieuws. Scholen doen er verstandig aan prioriteit te geven aan (digitale) informatievaardigheden.

Meer weten? Lees de Monitor Jeugd en Media 2017.

Wil je aan de slag met digitale geletterdheid van leerlingen? Dan biedt de publicatie 'Werken aan digitale geletterdheid: van visie naar praktijk' uitkomst. Hier vind je alles over dit onderwerp, inclusief het 'Handboek Digitale Geletterdheid.'

Ook aan de slag met digitale geletterdheid? Lees de publicatie 'Werken aan digitale geletterdheid: van visie naar praktijk'

Deel Safer Internet Day: veilig en verantwoord internet en ict in het onderwijs

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug