'Breaking open'

De gedachte achter de Open Education Movement is niet nieuw. Al eeuwen lang delen we kennis, informatie en inzichten met elkaar. Jan-Bart de Vreede, expert op het gebied van leermiddelen en metadata bij Kennisnet, zet zich al jaren in voor de open leermiddelen-beweging. Hij is grondlegger van Wikiwijs, het platform om open leermiddelen te zoeken, maken en herbruiken. Voor het Amerikaanse platform Medium is De Vreede geïnterviewd over zijn drijfveer en zijn passie voor open leermiddelen.

Benieuwd naar zijn verhaal? Lees het artikel (in het Engels) met Jan-Bart de Vreede. 

Wikiwijs: leermiddelen zoeken, maken en herbruiken

Wil je zelf een steentje bijdragen aan de open leermiddelen-beweging? Dat kan met Wikiwijs! Op Wikiwijs kun je gemakkelijk leermiddelen zoeken, maken of herbruiken. Het platform voor open leermiddelen helpt leraren en docenten bij het samenstellen van een optimale leermiddelenmix voor in de klas.

Wat biedt Wikiwijs jouw school:

Meer weten of zelf aan de slag gaan? Ga naar Wikiwijs.nl en start vandaag nog.

Hoe draagt Kennisnet bij aan open leermiddelen en toegankelijk onderwijs? Ter inspiratie onze interessantste publicaties, diensten en artikelen op een rij. © Anne Carolien Kohler

'Beter differentiëren met leermiddelen in de klas? Word Wikiwijs leermiddelenspecialist!'

Wikiwijs kan niet zonder leermiddelenspecialisten: vrijwilligers die helpen om leermateriaal beter vindbaar te maken voor het onderwijs. In 2017 spraken wij verschillende leraren en mbo-docenten die vertelden welke voordelen zij ervaren als leermiddelenspecialist bij Wikiwijs. Zo zijn zij bijvoorbeeld altijd op de hoogte van nieuwtjes uit hun vakgebied. Daarnaast hebben zij veel contact met collega's en kunnen zij beter variëren met leermiddelen in hun lessen.

Wil je je laten inspireren door hun verhaal? Lees het interview met de leermiddelenspecialisten bij Wikiwijs terug.

Zelf bijdragen aan het open domein?

Wil je zelf bijdragen aan het open domein? Ga dan aan de slag als leermiddelenspecialist bij Wikiwijs!

Leermiddelenspecialisten zijn ervaren leraren en mbo-docenten, die als vrijwilliger bij Wikiwijs elke maand leermiddelen van andere leraren en mbo-docenten beoordelen. Zo helpen zij om leermaterialen beter vindbaar te maken voor het onderwijs. Naast het beoordelen op kwaliteit, letten de leermiddelenspecialisten bijvoorbeeld op taalfouten, dode links en of de lesstof inhoudelijk nog actueel is.

Wil je leermiddelenspecialist worden? Meer over de taakomschrijving en hoe je je aan moet melden, lees je in de handleiding voor leermiddelenspecialisten.

Open workshops van Kennisnet

Kennisnet draagt zelf ook graag een steentje bij aan het open domein. We delen graag onze kennis met je. Bijvoorbeeld in de vorm van handige, gratis workshops die schoolbestuurders, schoolleiders en ict-coördinatoren op weg helpen met ict in het onderwijs.

De workshops variëren in onderwerp. Zoek je een manier om digitale geletterdheid een plek te geven in het onderwijs? Dan helpt de workshop 'Digitale geletterdheid' je hiermee op weg. Maar denk ook aan een workshop informatiebeveiliging en privacy (IBP), leerlijnen in het onderwijs en nieuwkomersonderwijs.

Nieuwsgierig? Bekijk het workshopoverzicht en ga zelf aan de slag.

Meer informatie

Is jouw school geïnteresseerd in de kansen van het open domein en wil je inzicht krijgen in de voor- en nadelen voor jouw school? Neem contact op met Wikiwijs via info@wikiwijs.nl voor meer informatie.

Deel Open Education Week: voor open leermiddelen en toegankelijk onderwijs

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug