In het dagelijks leven van leerlingen spelen computers, mobiele telefoons en internet een grote rol. Maar zijn leerlingen in staat om alle aangeboden informatie op waarde te schatten? Weten zij hoe ze veilig met internet om kunnen gaan? En zijn alle leerlingen wel voldoende ict-vaardig? Om digitale vaardigheden van Nederlandse leerlingen te ontwikkelen, is het noodzakelijk de digitale vaardigheden van leerlingen te meten en te kunnen volgen.

Praktische toets

Voor de Monitor Jeugd en Media ontwikkelt Universiteit Twente een toets waarmee we de digitale vaardigheden van leerlingen, in de leeftijd van 10 tot 14 jaar, kunnen meten. De toets is geen vragenlijst of multiple choice-toets, maar een praktische toets. Dit houdt in dat leerlingen hun digitale vaardigheden direct toepassen in authentieke taken, die zij nodig hebben om in de hedendaagse maatschappij te kunnen functioneren. Denk hierbij aan het maken van een digitale poster of communiceren via ict. 

In het dagelijks leven van leerlingen spelen computers, mobiele telefoons en internet een grote rol. Maar zijn leerlingen in staat om alle aangeboden informatie op waarde te schatten? © Reyer Boxem / Kennisnet

Hoe gaat het in zijn werk

In een digitale omgeving voeren leerlingen opdrachten uit op een tablet. De toets wordt in april en mei 2019 afgenomen bij leerlingen uit groep 7/8, of de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Wij streven naar een toets van ongeveer een uur, inclusief een korte vragenlijst van ongeveer 10 minuten, waarin leerlingen iets vertellen over hun achtergrond. Ook kunnen zij aangeven wat ze van de toets vonden.

De toetsafname hoeft de school niet zelf te verzorgen; dit wordt door één van de toetsleiders van Universiteit Twente gedaan. Zij zorgen voor alle benodigde materialen (de omgeving, tablets, en andere technische ondersteuning). Een goede internetverbinding is wel noodzakelijk. Ook is het handig om op school een contactpersoon aan te wijzen.

Wat staat er tegenover?

Nog nooit eerder is een praktische toets ontwikkeld waarmee digitale vaardigheden van leerlingen, in leeftijdscategorie 10 tot 14 jaar, in kaart worden gebracht. Ook voor jouw school kan deelname aan het onderzoek waardevol zijn:

Meer informatie en aanmelden

Voor vragen over dit onderzoek kun je contact opnemen met de Universiteit Twente via digitalevaardighedentoets@gmail.com of 053-4894249.

Meld je aan voor het onderzoek

Deel Onderzoek naar digitale vaardigheden van leerlingen: doe mee!

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug