Wil je als school via de website of sociale media foto's of video's van leerlingen verspreiden, dan moet je daar altijd toestemming voor vragen. En als ouders willen dat je een foto verwijdert, moet je daar altijd toestemming voor geven.

Leerlingen gaan op schoolreis, mag de docent foto's maken?
Op school worden foto's gemaakt bij diverse gelegenheden, zoals schoolreisjes. Maar mag je die zomaar delen op je schoolwebsite of via sociale media? © Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Toestemming voor publicatie

Een foto waarop een leerling te zien is, zegt iets over de afkomst van die leerling. Deze informatie is bijzonder gevoelig. Daarom is het vanuit het oogpunt van privacy belangrijk dat de afgebeelde leerling (of zijn ouders) toestemming geeft voor het publiceren van die foto. Je bent als school dus verplicht om gehoor te geven aan een verzoek tot verwijdering op grond van de privacywetgeving. Houd hier bijvoorbeeld ook rekening mee als een professionele fotograaf foto's komt maken op school.

Bekijk ook de 'Aanpak IBP voor het po en vo' voor meer informatie over privacyregels.

Regels in het kort

In het kort gelden voor het gebruik van foto's en video's de volgende regels:

Ouders die foto's nemen

Ouders nemen vaak ook zelf foto's, bijvoorbeeld op een klassenfeest of schoolreis. De school is daar niet verantwoordelijk voor. Ook niet als ouders bijvoorbeeld hun foto's delen op internet. Maar ouders moeten zich natuurlijk wel aan de wet houden. Als zij foto's maken op een openbare plek, bijvoorbeeld de dierentuin, moeten ze zelf opletten dat ze de privacy van de persoon op de foto niet schenden.

De school is geen openbare plek. Daarom mag de school regels opstellen voor het maken van foto's door ouders. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat ouders alleen hun eigen kinderen op de foto mogen zetten. Of dat ze hun foto's niet op internet mogen plaatsen. Een andere optie is dat de school alle gemaakte foto's deelt op de beveiligde website van de school.

Lees meer over het gebruik van foto's en video's in het artikel 'Foto's van leerlingen gebruiken: zo mag het wel' en 'Foto's gebruiken? Dit moet je weten over privacy, portretrecht en auteursrecht'.

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie 'Vraag & antwoord'.

Deel Mogen leraren en ouders foto’s maken van leerlingen?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug