Wat is mediawijsheid precies?

"Dat staat voor het slim en verantwoord om kunnen gaan met online en offline media. Je moet daarbij doorhebben hoe media jouw dagelijks leven beïnvloeden en hoe je er het beste uit kan halen - voor jezelf en voor anderen."

Mary Berkhout is programmamanager bij Mediawijzer.net. © Mary Berkhout

Wanneer ben je mediawijs?

"Er is geen eindpunt waarop je volledig mediawijs bent, want er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen waar je je weer toe moet verhouden. Toen Twitter nieuw was, moest ik bijvoorbeeld bedenken of ik wel een account wilde aanmaken en of ik het privé of zakelijk wilde inzetten - of allebei.

Iets nieuws moet je altijd even uitdokteren. Mediawijsheid kan je daarbij zien als een vorm van digitaal gezond verstand, waarbij je media bewust en actief in kan zetten."

Wat is er veranderd in vergelijking met tijden zonder zoveel digitale media?

"Het leven is een stuk sneller en gemakkelijker geworden: je hoeft niet meer te reizen om iemand te zien, je kunt direct alles met elkaar delen, snel informatie vinden en van alles online regelen - van ziektekosten tot belasting.

Maar, het gaat verder dan dat: media raken ook ons gevoelsleven en identiteit. We maken nieuwe vormen van vriendschap, empathie en waardering mee. Dat kan verwarrend zijn. Sociale media kunnen bijvoorbeeld het gevoel geven alsof je thuis bent - omringd door vrienden - terwijl je in een openbare ruimte met een gigantisch bereik bent. Alles wat je zegt, kan een eigen leven gaan leiden."

Wat zijn de risico's voor kinderen bij het gebruik van media?

"Er zijn vaak incidenten op sociale media waarbij een kind nog lang achtervolgd wordt door onhandige posts, dat zou je het liefst allemaal willen voorkomen. Maar het is een groter risico als een kind geen of te weinig gebruik maakt van media want dan missen ze de kans om nodige sociale, emotionele en relationele vaardigheden aan te leren en bewust een online identiteit te ontwikkelen. Er zijn nu al werkgevers die zich dan afvragen of je soms geheimen hebt of niet om kan gaan met media."

Waarom is het zo belangrijk die vaardigheid juist wel te hebben?

"Daardoor krijg je meer kansen in het leven: je netwerk wordt groter, je hebt meer kans op baantjes, gaat naar de leuke feestjes en gaat sneller vooruit op school. Je bent aangesloten op de samenleving en kan er actief aan bijdragen. Bijvoorbeeld online een petitie ondertekenen voor meer groen in je buurt.In het verleden kon je gerust 40 jaar bij dezelfde werkgever blijven. Je bouwde een netwerk aan collega's op en je sociale leven en status was daaraan gelinkt. Af en toe volgde je een cursus om up to date te blijven.

In de 21e eeuw wisselen mensen vaker van werkgever of opdrachtgever en moeten veel meer zelf hun werk vormgeven. Niet de werkgever, maar zijzelf zijn verantwoordelijk voor hun persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling.

Deel Mediawijsheid - 'Je krijgt meer kansen in het leven'

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug