Tijdens de Maand van de IBP vroegen wij aandacht voor het belang van het goed regelen van IBP in het onderwijs. En dit is nodig, want het zal niemand ontgaan zijn: 25 mei is de nieuwe Europese privacywet ingegaan. Dit betekende dat scholen aan de slag moesten om IBP goed te regelen. Het doet mij goed om te zien dat er op scholen hard wordt gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.

Steeds meer scholen doen het goed 

Een mooi voorbeeld van meer bewustzijn rond IBP, is dat scholen steeds  bewuster omgaan met maken en delen van foto's van leerlingen. Zomaar foto's maken van leerlingen, dat kan niet meer. Het vragen van toestemming voor het maken en publiceren van foto's van foto's van kinderen gebeurt gelukkig steeds vaker. Sommige scholen deden dit altijd al en sommige scholen zijn er na het invoeren van de AVG mee begonnen.

Het is voor mij makkelijk om te vertellen dat het nodig is om aan die strenge privacyregels te voldoen. Maar het gaat echt om méér: het gaat om de privacy van de leerling, een mensenrecht. Je wilt de ouders (of de leerling van 16 jaar en ouder) de keuze geven om foto's te laten delen.

Aanpak IBP helpt je met IBP-beleid

Het kan best veel werk zijn om het IBP-beleid op je school op orde te krijgen en IBP goed te regelen. Niet omdat er slecht met privacy wordt omgegaan, maar omdat de AVG best strenge eisen stelt aan het gebruik van persoonsgegevens. En leraren zijn geen privacy-experts; op school draait het tenslotte om het lesgeven en het begeleiden van leerlingen. 

Gelukkig hoeven scholen niet zelf het wiel uit te vinden als het gaat om IBP. Kennisnet heeft samen met de PO-Raad en VO-raad de Aanpak IBP ontwikkeld. Deze aanpak - die duizenden malen per maand wordt bezocht - helpt scholen bij het regelen van IBP. Leuk detail: begin volgend jaar krijgt de Aanpak IBP een nieuw jasje en is de Aanpak sterk verbeterd waardoor informatie makkelijker te vinden is. 

De Aanpak IBP helpt scholen bij het ontwikkelen van IBP-beleid. © Kennisnet

Besef goed, wat je met je data doet

De nieuwe Europese privacywetgeving AVG was trending in de media en ik kreeg veel mailtjes van bedrijven waarin zij mij vertelden hoe belangrijk mijn privacy voor hun was. Deze mailtjes over de AVG drukten mij weer met de neus op de feiten: wat deel ik eigenlijk veel persoonsgegevens met deze bedrijven. Het gaf mij de kans om na te denken met wie ik mijn persoonsgegevens wil delen. Deze techbedrijven gebruiken en analyseren tenslotte mijn gegevens om mij beter van dienst te kunnen zijn of om mij gepersonaliseerde advertenties te tonen.

De Correspondent publiceerde een goed artikel waaruit blijkt dat de gemiddelde burger niet in staat is om de juiste beslissingen te nemen over zijn data. Laat staan dat diezelfde burger volledig begrijpt wat er met zijn data gebeurt. Weet jij eigenlijk wat bedrijven met jouw persoonsgegevens doen en met wie zij dit allemaal delen? Goed om je dat eens af te vragen.

Inzicht in persoonsgegevens met het dataregister

Ook op school worden er veel gegevens vastgelegd en gebruikt, bijvoorbeeld leerlinginformatie. Met deze informatie kunnen leerlingen nóg beter op hun eigen niveau en in hun eigen tempo worden begeleid. En om die persoonsgegevens te kunnen gebruiken, moeten scholen ouders van leerlingen wel een heldere uitleg kunnen geven over wat de school met de persoonsgegevens van hun kind doet. Om die uitleg te kunnen geven, moet een school zelf eerst weten welke persoonsgegevens worden verzameld, gebruikt, gedeeld én wie toegang heeft tot al die informatie. Het dataregister, onderdeel van de Aanpak IBP, geeft scholen inzicht. Half oktober wordt de volgende versie van het dataregister gepubliceerd.

Maand van de IBP

Houd in oktober kennisnet.nl in de gaten, want tijdens de Maand van de IBP publiceren wij meer artikelen over IBP en ook vertellen we wat wordt toegevoegd in de vernieuwde Aanpak IBP.

Meer lezen over IBP? Bekijk de overzichtspagina over IBP.
Mocht je vragen hebben over IBP, stuur dan een mail naar ibp@kennisnet.nl.

Ik hoop dat de Maand van IBP daadwerkelijk bijdraagt aan meer bewustwording rond IBP in het onderwijs.

Deel Maand van de IBP: 'Scholen gaan best goed om met privacy'

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug