Update: Dennis Jurhill heeft op 6 oktober 2016 de eTwinning-prijs voor het voortgezet onderwijs gewonnen. 

"Weten mijn leerlingen genoeg af van internet en het veilig gebruiken van social media?", vroeg docent Engels Dennis Jurhill zich af. Hij besloot een internationaal project op te zetten om zijn leerlingen extra te motiveren en te inspireren bij het vinden van antwoorden op veel van hun vragen over bijvoorbeeld cyberpesten, sexting, plagiaat of gameverslaving.

Samenwerken met het buitenland zonder te reizen

Jurhill besloot online samen te werken met collega's in het buitenland. Hij nam contact op met Maxime Drouet, een Franse collega, met wie hij al eens eerder een internationaal project deed. Ze ontwikkelden samen een lesplan, postten dat op het eTwinning-platform - een online community voor scholen in Europa - en maakten zo collega's uit Bulgarije, Denemarken, Spanje en Engeland warm voor een gezamenlijk project: Better eSafe than sorry.

eTwinning is een online ontmoetingsplaats voor leraren: je schrijft je in, doet een oproep en zo vind je één of meer partners in het buitenland om mee samen te werken
eTwinning is een online ontmoetingsplaats voor leraren: je schrijft je in, doet een oproep en zo vind je één of meer partners in het buitenland om mee samen te werken © eTwinning

Jurhill: "De leerlingen gingen in internationaal gemixte groepjes aan de slag. Ze begonnen met een enquête om erachter te komen welke kennis zij al hadden. Vervolgens moesten ze per thema samen analyseren en onderzoeken hoe je veilig kunt omgaan met digitale media. Ze werkten dat met elkaar in Google Drive uit."

Verschillende vaardigheden oefenen

Zijn leerlingen werden daarmee niet alleen digiwijzer. Ze ontwikkelden ook andere 21e eeuwse vaardigheden met deze innovatieve manier van online samenwerken, vindt Jurhill. "Ik merkte dat leerlingen gemotiveerder raakten, want ze vonden het erg leuk om met buitenlandse leeftijdsgenoten te praten. Bijna ongemerkt geef je zo invulling aan wereldburgerschap. Verder oefenden ze natuurlijk hun Engels en leerden ze op verschillende manieren online samenwerken."

De leerlingen uit de 3-vwo-klas werkten ongeveer één keer in de twee weken een paar uur aan het project. Slotstuk was een poster of presentatie met praktisch tips die elk groepje moest maken over hun thema binnen digitale veiligheid. Die werden allemaal gedeeld en besproken op de eTwinning-site.

eSafety-label voor de school

Jurhill wilde als tweede doel van het project zichtbaar maken op welke punten de schoolorganisaties hun digitale veiligheid zouden kunnen verbeteren. Alle projectpartners vroegen daarom een eSafety-label aan. Dat keurmerk van de Europese Commissie maakt scholen bewust van de stand van hun beveiliging: hoe ze omgaan met passwords, privacy of ict-beveiliging. Scholen moeten een checklist doorlopen en kunnen zo zien of ze het goed doen of waar verbeterpunten zijn.

Alle deelnemende scholen aan het project hebben zo'n label ontvangen; het St. Michaël College kreeg een zilveren e-label.

Wat is eTwinning?

eTwinning is een online ontmoetingsplaats voor leraren: je schrijft je in, doet een oproep en zo vind je één of meer partners in het buitenland om mee samen te werken. Er zijn tal van projecten en voorbeeldlessen te vinden in de database, voor (vak)leraren in het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs.

Zelf een project starten of meedoen met een collega in het buitenland is eenvoudig. De samenwerkingsruimte is beveiligd; leraren kunnen er documenten, films of foto's posten en bijvoorbeeld via een live-verbinding op het digibord met hun buitenlandse partnerschool communiceren.

eTwinning is een project van de Europese Commissie dat in Nederland wordt uitgevoerd door EP-Nuffic. Inschrijving en deelname is gratis. Het eTwinning-team biedt ondersteuning via de helpdesk, webinars, online vragenuurtjes en andere evenementen. Ook komt het team naar scholen toe voor een gratis studiemiddag. Neem contact op, of kom op 5 oktober 2016 naar de eTwinning-conferentie in Amersfoort. Op de website van EP-Nuffic vind je meer best practices van internationale samenwerking door Nederlandse scholen. 

Carolien Nout is freelance tekstschrijver en medewerker van het e-Twinning-project in Nederland.

Deel Maak je leerlingen digitaal geletterd door Europese samenwerking

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug