Google Classroom is wat mij betreft een onderwijstoppertje. Om het te kunnen gebruiken heb je een Google Apps for Education-account nodig en juist die combinatie maakt de Classroom tot een veelzijdige toepassing. Het zorgt voor een krachtige digitale omgeving waarin kinderen plaats- en tijdonafhankelijk kunnen leren. Ze hebben toegang tot productiviteitstools als Gmail en Agenda, en vooral het integreren van Drive blijkt een fantastische toevoeging.

Leraren, maak het jezelf gemakkelijk met Google Classroom
Het beginscherm van Google Classroom © Google

Dankzij online opslag kunnen documenten altijd en overal gelezen en bewerkt worden, en met behulp van Google Documenten zijn nieuwe bestanden zo aangemaakt. Doordat leerlingen ze met elkaar kunnen delen, wordt samenwerken ook heel makkelijk. Zelf heb ik mijn map met instructiefilmpjes met mijn leerlingen gedeeld, zodat zij ze thuis kunnen bekijken.

Hulp voor Google Classroom

Mensen die met Classroom willen beginnen en niet technisch onderlegd zijn, raad ik aan technische hulp in te schakelen. Dat kan ook via Google. Mij kostte het een paar uur om alles in te richten, mede dankzij de hulp van Skool, waarna ik aan de slag kon. Door een perfecte combinatie van (Google-)apps heb ik nu diverse toepassingen binnen handbereik. Een handige app die we hebben geïnstalleerd, is bijvoorbeeld de Chrome Remote Desktop. Hiermee kun je op afstand een computer overnemen. Handig wanneer kinderen thuis vastlopen met een bepaalde opdracht.

Gebruiksgemak 

Wat me direct opviel, is het gebruiksgemak waarmee je opdrachten kunt wegzetten. Voordat het zo ver is, moet je wel (eenmalig) een lesgroep aanmaken. Het is raadzaam om per vakgebied een aparte lesgroep te maken, zodat alles overzichtelijk bij elkaar staat. Om in een lesgroep te werken moeten leerlingen eerst toegevoegd worden. Dit kan de leerkracht doen (via de e-mailaccounts van de leerlingen), maar de leerling kan ook zichzelf toevoegen door een groepscode in te voeren.

Als leerkracht kun je binnen Classroom opdrachten of aankondigingen versturen. Je kunt ze voorzien van YouTube-filmpjes, afbeeldingen of bestandsbijlagen. Zo stel je de leerlingen op allerlei manieren in staat hun opdracht succesvol af te ronden.

Classroom biedt overzicht

Voor jezelf biedt Classroom vooral veel overzicht. Zo kun je in één oogopslag zien welke leerlingen wel en welke niet hun opdrachten hebben ingeleverd en hun huiswerk hebben afgerond. Ook kun je opmerkingen aan de groep verzenden en kinderen individuele feedback geven. Hoewel je opdrachten ook kunt beoordelen, is het (nog) niet mogelijk alle beoordelingen te bundelen in één overzicht. Naar mijn mening een gemiste kans. 

Leerlingresultaten in een map

Alle documenten die de leerlingen in Classroom maken, slaat Google Drive automatisch op. Hierdoor heb je alle leerlingresultaten overzichtelijk in één map staan. Ook al verwijder je oude documenten in Classroom, in Drive blijven ze gewoon staan. Wil je ze toch verwijderen, dan kan dat handmatig. Het voordeel is dat je leerlingresultaten dus altijd kunt bewaren en eventueel kunt koppelen aan een digitaal portfolio. Zelf ben ik bezig een portfolio in Drive te creëren en dat werkt tot dusver goed.

Classroom kansrijk voor onderwijs

Al met al zie ik Classroom in combinatie met Google Apps for Education als een soort tegenhanger van Office 365. Het is een zeer gebruiksvriendelijke en kansrijke toepassing voor het onderwijs, die ik iedereen van harte aanraad. 

Tips & tricks

Meer informatie:

Deel Leraren, maak het jezelf gemakkelijk met Google Classroom

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug