De mbo-markt verandert steeds sneller. Er zijn veel ontwikkelingen waar je als mbo-instelling iets mee moet. Vooral als het gaat om het aanbieden van goed lesmateriaal, passend bij de vraag naar vaardigheden op de arbeidsmarkt.

Onderwijs op maat kan uitkomst bieden. Om dit aan te bieden, wil je bijvoorbeeld flexibeler inkopen, meer digitaal kunnen werken en meer inzicht in de markt. Een markt die continu wijzigt, onder andere het aanbod.  

Dit voortdurend wijzigende aanbod zorgt ook voor nieuwe vraagstukken. Denk aan vraagstukken op het gebied van inkoop, kosten en privacy. Maar hoe krijg je goed inzicht in de markt? 

Mbo-markt in beweging
De publicatie 'Mbo-markt in beweging' geeft inzicht in onder andere de veranderende leermiddelenmarkt. © Dirk-Jan Visser / Kennisnet

Mbo-markt in beweging

Het rapport 'Mbo-markt in beweging' geeft je dat inzicht. In dit rapport worden recente marktontwikkelingen besproken. Uit het rapport blijkt bijvoorbeeld dat mbo-instellingen inmiddels een goede slag maken bij het professionaliseren van het beleid voor onderwijsbenodigdheden. De komende jaren zal duidelijk worden wat de juiste balans is in het aanbieden van schoolboeken en digitaal materiaal.

De inzet van digitale (adaptieve) leermiddelen in het onderwijs, past bij de wens van mbo-instellingen om eigentijds en gepersonaliseerd onderwijs aan te bieden. Partijen in de markt reageren op deze veranderende vraag; het aanbod van lesmateriaal is daarmee in beweging.

Regelgeving

Behalve inzicht in de markt, is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van actuele regelgeving. Weet jij bijvoorbeeld of het leermiddelenbeleid van je mbo-instelling voldoet aan de actuele regelgeving? Is de privacy rondom leermiddelen goed geregeld?

Het is belangrijk dat mbo-instellingen aan de slag gaan met regelgeving. Kennisnet roept daarom op om nog eens kritisch te kijken naar het leermiddelenbeleid en na te gaan of deze voldoet aan de regelgeving.

De publicatie 'Juridisch kader onderwijsbenodigdheden mbo' geeft inzicht in actuele regelgeving. Je leest onder ander meer over:

Downloads

Deel Inspelen op veranderingen in de mbo-markt

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug