Waarom hebben jullie gekozen voor deze mobile device manager?

"Vorig schooljaar hebben we bij Fier elke directeur, intern begeleider en groep een iPad gegeven. In totaal waren daarvoor 90 iPads nodig. Die aanschaf hebben we bij verschillende bedrijven aanbesteed. De partijen moesten ook aangeven hoe ze al die iPads gingen beheren."

Op de Steve Jobsschool in Sneek werken kinderen volop met iPads © Michael Kooren/Hollandse Hoogte

"Het bedrijf waarmee we uiteindelijk in zee zijn gegaan, raadde Zuludesk aan. Met dit programma kunnen we het hele beheer in eigen hand houden, en zijn we geen jaarlijkse kosten kwijt aan een systeembeheerder."

Hoe werkt het?

"Als beheerder log ik in op Zuludesk - dat programma is web-based. Vervolgens krijg ik een overzicht van alle iPads. Ik kan dan bijvoorbeeld in één keer op alle iPads een willekeurige app installeren."

"Vroeger - we hadden als onderwijsgroep al een aantal iPads - stuurde ik een mailtje aan alle betrokkenen, zodat die zélf een bepaalde app konden downloaden en installeren. Dat lukte vaak wel, maar je kreeg ook altijd een aantal mailtjes terug omdat het fout ging of omdat collega's hun inlogcodes kwijt waren. Nu kan ik zo'n app zelf in één handeling naar alle iPads pushen: dat is een stuk eenvoudiger en effectiever."

"Ik kan de iPads trouwens ook centraal in groepen verdelen: een groep met iPads van de directies, of een groep met bijvoorbeeld alle iPads van groepsleerkrachten binnen een school. Bij alle leden van zo'n groep kan ik dan ook weer in één klap een app installeren."

Welke apps gebruiken jullie?

"De directeuren en intern begeleiders gebruiken de iPads vooral voor kantoorwerk, dus op elke iPad staan in elk geval Word, Excel en PowerPoint. Deze apps worden er, op ons verzoek, trouwens al standaard opgezet door de leverancier."

"Voor leraren zijn er allerlei educatieve apps, zoals Bru-taal, WrtsMobile, Rekentuin, Taalzee en Lijn 3. Op elke iPad staat ook Puffin, een plugin waardoor je flashfilmpjes kunt afspelen."

Hoeveel apps heb je al aangeschaft?

"Nog niet zo heel veel, we beginnen net. Maar het mooie is dat ik nu kan schuiven met de apps. Stel dat ik vijftig apps koop: die heb ik dan in een centrale voorraad staan, waaruit ik ze kan ze verdelen over iPads naar keuze. Als een school een bepaalde app wil uitproberen, kan ik de app naar die leraar en zijn leerlingen pushen. Als de proef achter de rug is, haal ik de app weer terug naar de centrale voorraad, en kan ik die aan een andere school geven. Dat bespaart je aanschafkosten."

Hebben leraren er zelf nog iets aan?

"Zij kunnen zelf via Zuludesk de iPad van hun groep beheren. Een aantal scholen had zelf al iPads voor de leerlingen aangeschaft, en die kunnen ook onder het beheer van Zuludesk worden gebracht. Als leerlingen op hun iPads gaan werken, kun je als leraar bijvoorbeeld internet en Facebook op zwart zetten. Of je kunt een iPad koppelen aan het digibord, zodat iedereen kan meekijken als een leerling met een app aan het werk is. Als leerkracht blijf je zo de baas over de iPads."

Andere mobile device managers

Naast Zuludesk zijn er veel andere mobile device managers op de markt, zoals AirWatch, XenMobile en Miradore en de managers van SysAid en Eilie. De meeste mobile device managers zijn niet alleen geschikt voor iPads, maar ook voor mobiele devices die draaien op Android of Windows. Vaak kun je met deze managers ook diverse soorten smartphones managen. Sommige aanbieders kennen een - beperkte - gratis versie.

Rob Voorwinden is freelance journalist.

Deel In één klap apps installeren op alle tablets in de school

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug