Wat is je functie?
"Ik ben ambulant begeleider in het onderwijs."

Wat houdt jouw initiatief in?
"Kleuterportaal is een startpagina voor leerkrachten. Je vindt er tools, lespakketten, lesbrieven, liedjes, spelletjes, filmpjes, prentenboeken en overige lesmaterialen voor het primair onderwijs. Deze lesmaterialen zijn bord- en methode-onafhankelijk en vrij te gebruiken."

Wat is je achtergrond?
"Ik heb veertien jaar voor de klas gestaan, op een cluster 3-school voor Speciaal Onderwijs. De laatste jaren heb ik daar ook de rol van ict-coördinator vervuld. Ik blijf veel interesse houden in ict. In innovaties, tools en ander (digitaal) lesmateriaal voor het primair onderwijs."

'In de etalage…' Susan Spekschoor over Kleuterportaal.
De overzichtelijke homepage van kleuterportaal.nl © kleuterportaal.nl

Wat drijft je?
"Het kan leerkrachten veel tijd kosten het juiste onderwijsmateriaal te vinden, juist omdat er zoveel is. Met zo'n startpagina helpen wij zowel leerkrachten als kinderen. Zij geven aan op de site wat ze zoeken (denk aan themagericht materiaal, maar ook aan prentenboeken, gereedschappen en andere tools) en wij verzamelen de beste en mooiste tools voor ze."

Waar loop je tegenaan?
"Ik loop nergens tegenaan, maar zie het juist als een uitdaging om die tools te verzamelen waaraan leerkrachten (en dus ook kinderen) echt iets hebben. We zijn kritisch en daar is niets mis mee. Zo willen we dat de tools die we noemen geen of nauwelijks reclame bevatten. En een link moet rechtstreeks naar het materiaal verwijzen, niet naar een pagina waar je weer verder moet zoeken."

Wat zijn je gouden sociale mediatips aan docenten?
"Zonder sociale media had ik Kleuterportaal niet zo mooi gevuld gekregen als nu. Uiteraard zoek ik zelf naar tools, praatplaten, spelletjes en veel meer. Maar ik doe ook ideeën op via Twitter, Facebook en Pinterest. Er zijn inmiddels heel wat juffen en meesters die prachtig materiaal maken en dit delen via sociale media. Sociale media is niet alleen 'halen' maar ook 'brengen'. Laat zien (maar ook: durf te laten zien) wat jij in de klas maakt of waarmee je bezig bent. Zo breng je andere leerkrachten weer op ideeën. Dus delen maar!"

Wat zijn je favoriete tools?
"Ik ben erg blij met de prentenboeken, de (interactieve) praatplaten en de kleuterthema's."

Wat is het mooiste resultaat dat je met dit project bereikte?
"De positieve reacties van mensen uit het onderwijs. Leerkrachten vinden Kleuterportaal eenvoudig in gebruik en zijn er enthousiast over dat al het materiaal overzichtelijk wordt verzameld. Dit zien we ook aan de stijgende bezoekersaantallen. De kracht van Kleuterportaal zit hem ook in het feit dat leerkrachten zelf niet (of nauwelijks) materiaal hoeven te zoeken. Daar zit de winst voor de leerkracht, want dat is tijd die je toch het liefst besteedt aan de kinderen."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
"Ik wil kleuterportaal uitbreiden met nog meer kleuterthema's. En ook daarbuiten blijven we ons ontwikkelen. Zo is een tijd geleden het leermiddelenportaal gelanceerd, waarop leerkrachten leermiddelen voor elk niveau kunnen vinden.Wat voor onderwijs geldt, geldt ook voor Kleuterportaal: we zijn nooit klaar. En aan ideeën geen gebrek. Ik ben ondertussen alweer met het volgende thema bezig, maar het onderwerp blijft nog even een verrassing. Volg ons op Twitter, Facebook of Pinterest en we houden je op de hoogte."

Volg Susan Spekschoor op Twitter!

Deel 'In de etalage…' Susan Spekschoor over Kleuterportaal

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug