Wat is je functie?

"Ik ben directeur van de Uitgeversacademie, een particulier opleidingsinstituut voor de uitgeverssector. We verzorgen opleidingen over de hele breedte van het vak, bijvoorbeeld managementtrainingen maar ook cursussen over auteursrecht. En we ontwikkelen uitgeefprojecten."

Lydia Vroegindeweij is initiatiefnemer van Ontdekmedia, een platform waarmee je gemakkelijk media kunt inzetten in de les © Lydia Vroegindeweij

Wat houdt jouw initiatief in?

"Ontdekmedia is een gratis platform waarmee je gemakkelijk media kunt inzetten in de les. Er zijn veel docenten die door alle digitale mogelijkheden niet weten waar ze moeten beginnen of die de tijd niet hebben om uit te zoeken wat het beste werkt."

Als ze bij Ontdekmedia hun vak, methode of zelfs bladzijde van het boek invullen dan krijgen ze een tip over een vorm van media of een tool die ze erbij kunnen gebruiken. Ze hoeven niet hun hele lesplan om te gooien, maar kunnen met een voorbeeld van een tool die zich al bewezen heeft aan de slag.

Stel: een docent gebruikt de methode 'Wereld in Getallen' met groep 6 en is bij hoofdstuk 3 van het werkboek. Daar staat een opdracht om een tijdlijn te maken. Via Ontdekmedia kan je erachter komen of je die opdracht ook digitaal kunt doen, met welke tool en hoe dat moet."

Wat is je achtergrond?

"Ik ben opgeleid als onderwijzeres, maar er was destijds geen werk in het onderwijs te vinden. Ik ging aan de slag als educatief uitgever en hield me vooral bezig met ict in het onderwijs. Dat ging van de verkoop van de Commodore 64 tot audiovisuele media. Daarnaast ben ik fotograaf."

Wat drijft je?

"Elk project waarmee ik bezig ga, moet iets zijn waarvan je wijzer wordt. Ik heb een aangeboren neiging tot kennisoverdracht. Daarnaast word ik gedreven door creativiteit en de samenwerking met anderen, dit project heb ik ook zeker niet alleen opgezet."

Waar loop je tegenaan?

"Wat betreft mediawijsheid is er een enorme versnippering van de aandacht door de veelheid aan mogelijkheden en materialen die er zijn. Daarom is het moeilijk om je te kunnen onderscheiden."

Wat zijn je gouden tips aan scholen?

"Begin klein met media en gooi niet je hele leerplan om, dat zorgt vaak voor angst bij leraren. Verander eens één werkvorm binnen een methode en kijk hoe dat bevalt. Wees daarnaast niet bang dat leerlingen sneller of beter zijn - laat ze vlammen en het voortouw nemen."

Wat zijn je favoriete tools?

"Ik hou erg van ThingLink, dat is een website waar je een foto kunt uploaden om er een interactief plaatje van te maken. We gebruiken dat zelf bij een zorgopleiding, bijvoorbeeld met een plaatje van een woonkamer met een oude dame erin. Dan mogen de studenten op het plaatje aangeven wat ze zouden veranderen in de kamer."

Wat is het mooiste resultaat dat je bereikte?

"Het mooiste is als ik merk dat een heleboel mensen van dezelfde school aan de slag gaan met Ontdekmedia en dat ze het dus schoolbreed aanpakken. Vooral als je terughoort dat het ze op weg heeft geholpen en dat het inderdaad laagdrempelig is."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"We willen graag meer workshops en presentaties over het onderwerp geven op scholen. Ontdekmedia zelf wordt gratis aangeboden en is met subsidie tot stand gekomen, er zit geen verdienmodel aan. Dus proberen we via workshops inkomsten te genereren voor mogelijk doorontwikkeling of spin-offs."

Marianne Eggink is freelance journalist.

Deel 'In de etalage…' Lydia Vroegindeweij over Ontdekmedia

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug