Identitymanagement zorgt voor een effectief, efficiënt en veilig beheer van accounts voor verschillende ict-systemen zoals e-mail, kantoorapplicaties, leerlinginformatiesystemen en elektronische leeromgevingen.

Het accountbeheer wordt zoveel mogelijk geautomatiseerd op basis van identiteiten, rollen en rechten. Op die manier heeft iedereen op het juiste moment toegang tot de applicaties en systemen die hij of zij nodig heeft. En als er leerlingen of medewerkers vertrekken, kan de toegang ook weer eenvoudig beëindigd worden.

Hoe werkt identitymanagement?

Identitymanagement zorgt voor een vereenvoudiging van het beheer van accounts door twee of meer systemen aan elkaar te koppelen. Zo hoeven gegevens over gebruikers niet steeds opnieuw te worden ingevoerd. In het onderwijs gaat het om de gegevens van medewerkers, docenten en leerlingen en vaak ook externe betrokkenen zoals ouders.

De belangrijkste systemen die bij scholen meestal als eerste worden gekoppeld, zijn het personeelssysteem en het leerlinginformatiesysteem. We noemen dit de bronsystemen omdat alle gegevens over de medewerkers en de leerlingen hier al in staan en ze dus een goede bron vormen voor de overige systemen, die we vervolgens de afnemende systemen noemen.

Identitymanagement is door de schaalbaarheid en het gebruik van bouwstenen niet alleen een integrale oplossing voor hbo- en mbo-scholen, maar ook voor kleinere vo-scholen. Wat is identitymanagement en wat kan het voor scholen betekenen?
Het koppelen van data en gegevens zorgt voor een effectief, efficiënt en veilig beheer van accounts voor verschillende ict-systemen © iStock

Intern en extern accountbeheer

Identitymanagement wordt meestal gebruikt voor het interne accountbeheer (dus voor medewerkers en leerlingen die gebruik maken van ict-diensten). Het kan echter ook worden ingezet voor het beheren van externe toegang, voor bijvoorbeeld ouders. Zij krijgen dan een account dat toegang geeft tot de schoolresultaten van hun kinderen en informatie over de school.

Identitymanagement in de praktijk

Stel je voor dat jij een nieuwe medewerker bent van een vo-school met een flink aantal ict-applicaties. Je gegevens zijn op de eerste werkdag ingevoerd in het personeelssysteem, maar de ict-afdeling moet nog zorgen voor een e-mailadres, accounts in de applicaties waarmee je gaat werken en een pasje voor het kopieerapparaat. Als je hier een of meer dagen op moet wachten, kun je in de tussentijd niet veel doen! Dat kan makkelijker.

Koppeling van systemen

Identitymanagement automatiseert dit proces door het personeelssysteem direct te koppelen aan andere systemen. Je hebt dus meteen een e-mailadres. En je krijgt automatisch accounts in de applicaties die je nodig hebt, zoals de elektronische leeromgeving. Een dergelijke oplossing synchroniseert de gegevens uit alle systemen, grotendeels 'reallife' door ze centraal op te slaan en, indien nodig, te bewerken.

Deel Identitymanagement voor een efficiënt beheer van schoolaccounts

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug