Een goede internetverbinding is een onmisbare schakel in het onderwijs van vandaag. Bijvoorbeeld om het gebruik van digitale leermiddelen mogelijk te maken. Voor veel scholen is het nog onduidelijk hoeveel capaciteit hun internetverbinding precies nodig heeft - dat maakt de keuze voor een provider en het inkopen van internet een ingewikkelde klus.

Meerdere netwerkkabels voor meer capaciteit
Als de internetverbinding van je school onvoldoende capaciteit heeft, kan dat impact hebben op je onderwijs © Istock

Speelruimte en flexibiliteit

Bepaal allereerst wat de behoefte aan connectiviteit is op school. Probeer in te schatten hoeveel leerlingen gebruikmaken van devices. Houd daarbij niet alleen rekening met de huidige behoefte of de behoefte in de nabije toekomst. Om mee te kunnen gaan met nieuwe technologische ontwikkelingen in het onderwijs heeft de school speelruimte en flexibiliteit in bandbreedte nodig.

De verwachting is dat de benodigde bandbreedte binnen 3 jaar flink zal stijgen door een groei in het gelijktijdig gebruik van devices, de adoptie van digitaal leermateriaal en eventuele groei in leerlingenaantallen. Daarbij stijgt de behoefte aan upload-bandbreedte sneller dan de behoefte aan download-bandbreedte.

Lees vanaf september meer over hoe je de benodigde bandbreedte kunt berekenen in de Handreiking externe internetconnectiviteit. Deze helpt bij het kiezen van externe (internet)connectiviteit. De ontwikkelingen bij internetaanbieders gaan snel, de vragen rond internet connectiviteit van scholen nemen toe en de door hen benodigde capaciteit ontwikkelt zich sterk. Daarom werken we op dit moment aan een geactualiseerde versie van deze handreiking, gebaseerd op recente inzichten in de markt en het onderwijsveld. Aan het begin van het nieuwe schooljaar is deze handreiking weer beschikbaar.

Zelf meten

Om de bandbreedte te monitoren kun je deze op elk moment zelf meten. Doe dit regelmatig, dan kun je in de gaten houden hoeveel bandbreedte er gebruikt wordt ten opzichte van de maximale capaciteit. Zo heb je op tijd in de gaten wanneer er een uitbreiding nodig is. Je kunt op de volgende 2 manieren de bandbreedte monitoren:

Daadwerkelijke bandbreedte

Let op: de bandbreedte die een aanbieder noemt, is meestal niet gegarandeerd. Houd daarom bij de keuze voor een provider in de gaten hoeveel bandbreedte er daadwerkelijk beschikbaar zal zijn.  Lees ook het antwoord op de vraag 'Waar moet ik op letten bij de keuze van een provider?'.

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie 'Vraag & antwoord'.

Deel Hoeveel capaciteit heeft mijn internetverbinding nodig?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug