Welke apps, software en tools kun je absoluut niet missen?

"Voor mijn werk als docent is de elektronische leeromgeving natuurlijk heel belangrijk: wij werken met Magister. En verder zou ik de software voor de digiborden niet willen missen, zoals Prowise Presenter. Dat pakket bevat onder andere tools waarmee je quizzen kunt maken voor je leerlingen.

Ik probeer ook wel eens een ander programma, zoals Kahoot. Of ik draai de zaak om: dan laat ik de leerlingen zelf quizvragen over de lesstof maken, die ik dan de volgende keer aan de klas voorleg."

Tineke Bröcheler, leraar geschiedenis en ict-coördinator bij LVO Parkstad © Tineke Bröcheler

Wat is je beste lifehacking-tip om tijd te besparen?

"De docenten-app van Magister bespaart je veel tijd. In die app kun je heel makkelijk het huiswerk voor de leerlingen opgeven en je absenties invoeren. Je kunt in theorie via die app ook cijfers invoeren, maar die mogelijkheid hebben we dicht gezet vanwege de veiligheid.

Een tweede tip om tijd te besparen is om de ouderwetse sneltoets-combinaties op je toetsenbord uit je hoofd te leren. Het gebruik van die combinaties, bijvoorbeeld voor kopiëren, plakken en printen, bespaart je ontzettend veel tijd."

Hoe houd jij je to-do lijst bij?

"Zaken die ik echt niet mag vergeten mail ik naar mezelf, als reminder. En verder gebruik ik gewone ouderwetse post-its."

Waarin ben jij goed? Wat is je geheim?

"Ik denk dat ik gemakkelijk contact kan leggen met leerlingen, collega's en externen. En ik kan snel alternatieven bieden als iets niet lukt. Als de website van school er even uit ligt, kan je via een aparte url toch in Magister. En als Outlook het niet doet, kun je via Office 365 toch bij je mail. Als de ene manier niet werkt, is er altijd wel een andere."

Welke vakliteratuur lees je op dit moment, of heb je net gelezen?

"Ik ben een redelijke Apple-fan, dus het blad iCreate komt in de brievenbus. Verder lees ik veel op Twitter. Boeken zijn meer iets voor vakanties. Ik heb in de vorige vakantie 'Scholen slim organiseren' gelezen. Een aanrader."

Hoe houd jij rekening met privacy bij gebruik van ict?

"Ik wijs docenten op het feit dat het niet verstandig is om steeds dezelfde inlognaam en hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Ik begrijp dat het lastig is, al die verschillende passwords, maar het komt de veiligheid ten goede.

Verder vind ik dat we leerlingen moeten begeleiden bij het gebruik van sociale media. Wat ze op internet zetten als ze 14 jaar oud zijn, staat er nog steeds op als ze later gaan solliciteren. Het is onze taak om ze daar op te wijzen."

Wat is het beste advies dat iemand je ooit heeft gegeven?

"Dat je beter te veel kunt communiceren dan te weinig. En dat je als docent altijd consequent moet zijn. Maar goed, wij docenten zijn ook maar mensen: het lukt niet altijd."

Voor wie in het onderwijs heb je veel respect, en waarom?

"Voor docenten die proberen aan te sluiten bij de leefwereld van de leerlingen, en die de uitdaging aangaan om te differentiëren in grote klassen. En voor collega's waar je duidelijke afspraken mee kunt maken."

Waar kunnen de lezers je volgen?

"Via Twitter: @brocheler."

Rob Voorwinden is freelance journalist.

Deel Hoe werkt... Tineke Bröcheler?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug