Welke apps, software en tools kun je absoluut niet missen? 

"Ik kan echt niet meer zonder Office 365 - daar gebruik ik echt alles van. Ik gebruik ook OneNote, een soort online notitieblok, maar ik ben nog aan het onderzoeken hoe ik dat goed in de klas kan inzetten. In OneNote zit bijvoorbeeld wel een 'classbook', een soort gedeelde online werkmap, maar daar kunnen alle leerlingen in meekijken. Ik kan er dus nog niet teveel persoonlijke feedback in kwijt. 

Verder ben ik erg tevreden over Onlineklas.nl. Dat is digitale omgeving waar ik lessen, projecten en huiswerk in kwijt kan. Je kunt er ook methodegebonden software in zetten, net als toetsen en zelfgemaakte werkbladen. Alle leerlingen krijgen een eigen inlog en kunnen dan op school én thuis in Onlineklas. Ik kan dan ook berichten naar ze sturen - dat werkt echt geweldig.

Roy Schaaper begeleidt leerlingen terwijl zij in de klas werken met tablets © Roy Schaaper

Tot slot ben ik al lang gecharmeerd van programmeren en coderen in de klas, en daarvoor gebruik ik onder andere Touch Develop. Dat is een laagdrempelige toepassing waarmee leerlingen zelf apps kunnen maken, die draaien op smartphones en tablets. De leerlingen maken daar heel leuke dingen mee. Bijvoorbeeld een appje dat muziek afspeelt als je je telefoons schudt." 

Wat is je beste lifehacking-tip om tijd te besparen? 

"Ik ben een enorme chaoot, en daarom deel ik graag mijn agenda met die van mijn met vrouw en kinderen. Dan weet ik wat er gepland staat." 

Hoe houd jij je to-do lijst bij? 

"In OneNote." 

Waarin ben jij goed? Wat is je geheim? 

"Met name in het coachen van leerlingen en collega's. Ik luister wat mensen willen, en probeer ze dan op weg te helpen: je zou dit of dat eens kunnen proberen." 

Welke vakliteratuur lees je op dit moment, of heb je net gelezen? 

"Ik lees veel op Facebook en Twitter, en ben gek op Ted Talks en de Khan Academy. Verder ga ik graag naar bijeenkomsten van Microsoft innovative educator experts - daar krijg ik altijd wel ideeën van collega-experts. En ik heb net een goed boek gelezen, 'We worden steeds slimmer': over 21e eeuwse vaardigheden." 

Hoe houd jij rekening met privacy bij gebruik van ict? 

"We zijn op school druk bezig met het onderwerp mediawijsheid. Wat zijn de voor- en nadelen van sociale media, waar komen je posts terecht en hoeveel eigenaarschap heb je er nog over zodra ze eenmaal online staan? Daar moeten onze leerlingen goed over nadenken." 

Wat is het beste advies dat iemand je ooit heeft gegeven? 

"Dat je niet alles hoeft te weten om mensen verder te kunnen helpen. Als ict'er hier op school kán ik ook niet eens meer alles zelf weten, omdat er zoveel nieuwe tools en ontwikkelingen zijn. Ik kan mensen alleen de goede kant op wijzen, of samen met hen een oplossing zoeken." 

Voor wie in het onderwijs heb je veel respect, en waarom? 

"Voor de jeugd van tegenwoordig. Als je ziet hoeveel prikkels er allemaal op hen af komen: multimedia, reclame, sociale media - en ze moeten overal maar in gedijen. Respect hoor: mijn eigen wereld was op die leeftijd een stuk overzichtelijker." 

Waar kunnen de lezers je volgen? 

"Op Twitter, via: @royschaaper." 

Rob Voorwinden is freelance journalist.

Deel Hoe werkt... Roy Schaaper?

Delen
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Facebook
 • Google+
 • E-mail
 • Terug