Welke apps, software en tools kun je absoluut niet missen?

"Alle scholen binnen ons bestuur delen informatie met elkaar via Google for Education. Elke school heeft daar een eigen pagina, en zijn er bijvoorbeeld ook pagina's over het programmeren van een NAO-robot en het inzetten van ict in de gymles.

Marjolein Duchateau, manager ict bij Orion, de aanbieder van openbaar speciaal primair en voortgezet onderwijs in Amsterdam © Marjolein Duchateau

Verder bewerk ik vaak foto's en plaatjes met het programma 'free online editor'. En ik gebruik Evernote als bibliotheek voor tekstbestanden, filmpjes en geluidsfragmenten. Dat komt goed van pas bij mijn studie Master Management and Education van Tias."

Wat is je beste lifehacking-tip om tijd te besparen?

"Ik gebruik graag Google Hangouts - zeg maar de Google-versie van Skype. Als ik zelf naar mensen toe ga neem ik daar echt ruim de tijd voor, zodat ik niet op de wip zit omdat ik naar een volgende afspraak moet. Die tijd verdien ik later weer terug door Hangouts te gebruiken voor de kortere gesprekken.

Ook werk ik graag met Google Docs. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld met een collega een evenement aan het voorbereiden. Ik zit op school en zij zit thuis, maar we werken aan hetzelfde document. En ik zie haar real time ons to-do lijstje afstrepen."

Hoe houd jij je to-do lijst bij?

"Voor het bijhouden van projecten gebruik ik de Google agenda, en voor kleinere zaken het Google to-do lijstje."

Waarin ben jij goed? Wat is je geheim?

"Ik ben goed ik het herkennen van nieuwe ontwikkelingen en in het vertalen daarvan naar concrete toepassingen in de klas. Ik geloof in de kracht van ict in lessen, en straal dat uit."

Welke vakliteratuur lees je op dit moment, of heb je net gelezen?

"Voor mijn studie lees ik heel veel boeken en wetenschappelijke artikelen, en kijk ik op bijvoorbeeld Wijleren.nl en Ted Talks."

Hoe houd jij rekening met privacy bij gebruik van ict?

"We zijn bij Orion nu bezig om te voldoen aan de nieuwe wet tegen datalekken. Een datalek kan bijvoorbeeld een papieren leerlingdossier zijn dat ergens rondslingert, of informatie die te zien is op een computerscherm dat open is blijven staan. Het voorkomen van datalekken heeft hoge prioriteit."

Wat is het beste advies dat iemand je ooit heeft gegeven?

"Blijf nieuwsgierig, blijf bij jezelf en maak alles af. Dat laatste is lastig in de ict, waar de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Maar leerkrachten hebben niets aan een manager ict die elke week weer met iets anders aankomt. Vernieuwingen moeten de tijd krijgen om te landen in de organisatie."

Voor wie in het onderwijs heb je veel respect, en waarom?

"Voor de innovatieve leraar in de klas, en voor de innovatieve leerling. Een van onze leerlingen weet bijvoorbeeld heel veel van Lego Mindstorms. Het is heel mooi om te zien dat leerkrachten, die toch zijn opgeleid om boven de stof te staan, naar die leerling luisteren en ook van hem willen leren."

Waar kunnen de lezers je volgen?

Op Twitter, onder de gebruikersnaam @StgOrion.

Rob Voorwinden is freelance journalist.

Deel Hoe werkt... Marjolein Duchateau?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug