Welke apps, software en tools kun je absoluut niet missen?

"Mijn favoriete tool is OneNote: een soort digitaal notitieblok waarin je van alles kunt bewaren en bewerken, ook filmpjes en mailtjes. Je kunt er ook met meerdere mensen tegelijk in werken.

Jacqueline van Dijck, ict-coach en leerkracht groep 6/7 van basisschool De Borne in Tilburg
Jacqueline van Dijck, ict-coach en leerkracht groep 6/7 van basisschool De Borne in Tilburg © Jacqueline van Dijck

Verder gebruik ik vaak 'Pocket', als app - op mijn telefoon en mijn tablet - en als plugin op de webbrowser. Dat is een tool waarin je heel makkelijk even zaken kunt parkeren die je op internet vindt en die je later wilt bekijken. Bijvoorbeeld een artikel om eens rustig in de trein te lezen. Daarnaast gebruik ik Mindomo, een web-based tool om mindmaps te maken, en Replay: een video-editor waarmee je heel snel leuke filmpjes kunt samenstellen."

Wat is je beste lifehacking-tip om tijd te besparen?

"Ik heb in OneNote een digitaal klassenboek gemaakt, dat ik gebruik voor de overdracht met mijn duo-partner. Alles wat vroeger in een grote map op ons bureau lag, zit nu in een map in de cloud. Die houden wij samen bij via SharePoint. Ons ontgaat niets meer.

Ik maak ook vaak gebruik van de community van Prowise - de software van mijn digibord. Er zijn heel veel mensen die zelf creatieve lessen maken en uploaden. Die lessen kun je gewoon gebruiken."

Hoe houd jij je to-do lijst bij?

"Met de standaard to-do app van mijn iPhone."

Waarin ben jij goed? Wat is je geheim?

"Als ict-coach hier op school probeer ik mijn collega's te inspireren om ict te gaan gebruiken in het onderwijs. Daarover ben ik zelf heel enthousiast, en dat enthousiasme kan ik goed overdragen."

Welke vakliteratuur lees je op dit moment, of heb je net gelezen?

"Ik volg de masteropleiding Leren en innoveren, dus ik zit nogal dik in de wetenschappelijke artikelen op dit moment. Verder lees ik 'Leren zichtbaar maken en Leerbereidheid van kinderen aanwakkeren'. Ook haal ik vaak informatie uit Boektweepuntnul, een verzamelgids over hoe je allerlei apps en programma's kunt gebruiken in het onderwijs. Ik sta er zelf ook in, als co-auteur."

Hoe houd jij rekening met privacy bij gebruik van ict?

"Ik scherm mijn Facebook-pagina af en accepteer geen ouders of leerlingen als vriend. Verder zijn sociale media in mijn bovenbouwklas natuurlijk hot, en praat ik er vaak over met mijn leerlingen. Wees je ervan bewust dat wat je op internet zet, er nooit meer af gaat. Zorg dat je geen spoor van gegevens achterlaat. Ik besteed zo, tussen de bedrijven door, in mijn lessen steeds aandacht aan mediawijsheid."

Wat is het beste advies dat iemand je ooit heeft gegeven?

"Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken. Dat heb ik bereikt, want ik krijg ontzettend veel energie van wat ik doe."

Voor wie in het onderwijs heb je veel respect, en waarom?

"Voor Jelmer Evers. Hij probeert de politiek duidelijk te maken dat ze de leerkracht weer centraal moeten stellen. Want de leerkracht is de professional, hij of zij moet het doen op de werkvloer. Laat de leerkracht dan ook zelf onderwijsvernieuwing vormgeven, en drop niet van bovenaf vernieuwingen die net niet genoeg doordacht zijn.

Verder is Evers een voorstander van lerende netwerken, en daar ben ik zelf ook heel enthousiast over. Kom bij elkaar, leer van elkaars initiatieven en sterke kanten. De een is goed in ict, de ander in bijvoorbeeld het begeleiden van leerlingen. Je kunt elkaar versterken."

Waar kunnen de lezers je volgen?

"Ik heb wel een Twitter-account, @JHAvanDijck , maar ik ben niet zo'n Twitteraar."

Rob Voorwinden is freelance journalist.

Deel Hoe werkt... Jacqueline van Dijck?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug