Welke apps, software en tools kun je absoluut niet missen?

"Binnen ons bestuur draait de site Schoolbegroting.nl. Op die site kan ik mijn leerlingenaantallen en de leerlingprognoses invullen, en dan zie ik hoeveel geld we hebben. Daarna kan ik de verschillende posten invullen, bijvoorbeeld hoeveel geld ik wil uitgeven aan leermiddelen of het kopieerapparaat. Daar rolt dan de begroting uit.

Gedurende het jaar klik ik af en toe op de site om te kijken hoeveel procent van de begroting ik al heb uitgegeven. Dat geeft mij heel goed grip op de financiën.

Verder gebruik ik, heel old school, vaak Excel. Niet om mee te rekenen, maar gewoon als tekstverwerker. Met Excel kun je heel makkelijk schuiven, plakken en kolommen maken met teksten. In Word kost je dat veel meer tijd."

Bart Loman, directeur van de jenaplanschool in Wijchen © Rob Voorwinden

Wat is je beste lifehacking-tip om tijd te besparen?

"Ik probeer mijn e-mail alleen in de trein te lezen en te beantwoorden. Ik heb de 'ping' ook uitgezet, zodat ik niet de hele dag word gestoord door nieuwe binnenkomende berichten. Want daar ga ik dan meteen mee aan de slag, en dat leidt af. En met de snelle antwoorden die ik gaf, was ik eigenlijk ook niet tevreden. Nu doe ik dat op de heen- en terugweg; dan heb ik toch een half uur lang niets te doen.

Verder gebruiken we in ons team vaak WhatsApp om onderling contact te houden. We werken hier op school met 25 mensen, en dan is het bijna onmogelijk om iedereen elke dag even te zien of te spreken. Een appje sturen is dan een uitkomst."

Hoe houd jij je to-do-lijst bij?

"Op geeltjes. Mijn bureau ligt er vol mee."

Waarin ben jij goed? Wat is je geheim?

"Ik ben erg associatief en weinig gestructureerd, maar ik kan mijn ideeën wel goed vertalen naar praktische oplossingen. En ik ben innovatief aangelegd: ik ben veel bezig met vernieuwing."

Welke vakliteratuur lees je op dit moment, of heb je net gelezen?

"Ik ben net bezig in 'Het inspiratieboek voor de gelukkige klas' van Natasja Kroon. Dat vind ik een geweldig boek, wat me echt raakt. Het begint met de vraag hoe jij het wilt hebben in je klas, als leraar. En de tweede vraag is of dat lukt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met moeilijke leerlingen? Die willen niet klieren óm te klieren. Die willen eigenlijk iets anders. Maar wat? Ben je er al aan toe om daar over na te denken?"

Hoe houd jij rekening met privacy bij gebruik van ict?

"Toen ik las wat Facebook allemaal met je persoonlijke gegevens wil uitspoken, heb ik mijn pagina daar opgeheven."

Wat is het beste advies dat iemand je ooit heeft gegeven?

"Heel recent zei iemand tegen me: 'Zorg dat je weer het jongetje wordt dat je was'. Dat trof me. Ik realiseerde me dat ik als directeur snel in een serieuze rol schiet. Ik mag wel wat opener zijn."

Voor wie in het onderwijs heb je veel respect, en waarom?

"Voor de leerkracht, die met hart en ziel voor de klas staat."

Waar kunnen de lezers je volgen?

"Nergens, vanwege de privacy."

Rob Voorwinden is freelance journalist.

Deel Hoe werkt… Bart Loman, directeur jenaplanschool in Wijchen?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug