Welke apps, software en tools kun je absoluut niet missen?

"Op dit moment volg ik de masteropleiding Special Educational Needs, en een medestudent liet me Klasbord zien. Dat is een soort Facebook, maar dan alleen voor je klas. Daar ben ik nu mee aan het experimenteren.

De meeste van mijn leerlingen, die tussen de vijftien en zeventien jaar oud zijn, zitten nu op Klasbord. Veel ouders ook. Handig: dan hoef ik niet steeds dertig brieven mee naar huis te geven. En de berichtjes die mijn leerlingen op Klasbord zetten, bespreek ik zo nodig in de klas. Dus het is meteen een lesje mediawijsheid.

Verder gebruik ik vaak Gynzy: een pakket voor het digibord. Daar zitten educatieve spelletjes in, en ik kan een groepje van drie of vier leerlingen samen een opdracht laten doen op het bord - zoals rekenen met het teruggeven van wisselgeld. Ze kunnen zelf controleren of ze het antwoord goed hebben, dus dan heb ik mijn handen vrij voor andere leerlingen.

En ik ben helemaal leip van PowerPoint: voor bijna elke les heb ik een  presentatie. Die bouw ik op volgens het directe instructiemodel: eerst herhalen wat we de vorige les hebben geleerd, dan het doel en de verwachting van de nieuwe les bespreken, enzovoort... Bij bijna elk doel van elke les heb ik een slide."

Anne van Gils van der Zee is lerares aan het Herman Broerencollege voor Zeer Moeilijk Lerenden in Delft © Anne van Gils van der Zee

Wat is je beste lifehacking-tip om tijd te besparen?

“Ik gebruik Symbaloo: een soort startpagina waarin je toepassingen kunt zetten die je vaak gebruikt. Mijn e-mail staat er bijvoorbeeld in, en linkjes voor lezen en rekenen, Klasbord en het Jeugdjournaal."

Hoe houd jij je to-do-lijst bij?

"Ik kladder het op een papiertje, typ het in en e-mail het naar mezelf."

Waarin ben jij goed? Wat is je geheim?

"Mogelijkheden zien. En ik probeer altijd eerst een positieve sfeer te creëren voordat ik aan de cognitie ga werken. Dat helpt."

Welke vakliteratuur lees je op dit moment, of heb je net gelezen?

"Op dit moment lees ik voor mijn studie het boek Pedagogische Tact. Dat gaat over hoe je op een tactvolle manier met leerlingen om kunt gaan, waarbij je niet voorbij gaat aan je eigen gevoel. Dat boek is echt briljant: het ligt op m'n nachtkastje."

Hoe houd jij rekening met privacy bij gebruik van ict?

"Ik heb een speciale Facebook-pagina gemaakt die ik alleen als juf gebruik. Mijn privé-Facebook is afgeschermd."

Wat is het beste advies dat iemand je ooit heeft gegeven?

"Doe wat je kunt en wees daarmee tevreden. Dat advies kreeg ik van mijn vader, toen ik negen was, en het werkt nog steeds. Zeker in het onderwijs, waar zaken soms net anders lopen dan je had gepland."

Voor wie in het onderwijs heb je veel respect, en waarom?

"Ik hoor van veel mensen dat ze het zo goed vinden dat ik in het speciaal onderwijs werk, maar voor mij is dat normaal. Ik heb de laatste tijd invalwerk gedaan op een reguliere basisschool in een klas met dertig kleuters, die alle kanten op vliegen. Voor leerkrachten die dat aankunnen, heb ik echt een bak respect.

Maar het meeste respect heb ik voor mijn leerlingen. Die moeten dealen met hun beperking, die zitten op een speciale school waardoor iedereen weet dat er 'iets' met hen is. En toch houden ze zich maar mooi staande."

Waar kunnen de lezers je volgen?

"Op Facebook onder 'juf Anne van Gils', en op Twitter is mijn gebruikersnaam '@jufAnnevanGils'."

Anne van Gils van der Zee is lerares aan het Herman Broerencollege voor Zeer Moeilijk Lerenden in Delft.

Deel Hoe werkt… Anne van Gils van der Zee?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug