Dit najaar verschijnt het handboek digitale geletterdheid. In het kader hiervan publiceren we iedere twee weken een artikel waarin we alvast een tipje van de sluier oplichten. Dit artikel biedt handvatten voor het aangaan van het gesprek met leerlingen over internet.

Leerlingen zijn digitaal zeer actief. Ze 'appen' met elkaar via WhatsApp, sturen elkaar berichtjes via SnapChat, bekijken video's op Youtube, publiceren soms zelf vlogs en blogs. Maar hoe weet je wat ze online doen, wat ze digitaal interesseert en wat ze belangrijk vinden? En hoe maak je leerlingen digitaal wijzer? 

Hoe-praat-je-met-leerlingen-over-internet
Door het stellen van goede en open vragen, kom je in gesprek met je leerlingen. © Reyzer Boxem/Kennisnet

Tips om te praten met leerlingen over internet


Stel open vragen

Het stellen van open vragen is goed om een gesprek te beginnen met je leerlingen. Soms is een gesloten vraag nodig om verder te komen in een gesprek. Maar waarschijnlijk krijg je een betere interactie met:

Dit soort vragen vul je zelf niet in, of zo min mogelijk. Het stellen van open vragen is hier daarom belangrijk.


Stel prikkelende vragen

Door leerlingen serieus te nemen, stimuleer je ze na te denken en een mening te geven. Dit doe je door ze uit te dagen met vragen waarmee je hun 'hersens op aan' zet, zoals psycholoog Martine Delfos schrijft in 'Luister je wel naar mij?' Stel daarom prikkelende vragen. Vragen die hun verbeelding laten spreken. Zoals:

Steek het gesprek positief in

Het is een misvatting om te denken dat kinderen en jongeren zich aan de lopende band digitaal misdragen. Tussen jongeren bloeit kameraadschap en liefde volop, ook digitaal. Op WhatsApp, SnapChat en Instagram regent het geen gifpijlen maar liefdeshartjes. Toch is het ook belangrijk om te praten over 'moeilijke onderwerpen'. Zoals:

Begin het gesprek positief, niet vanuit je zorgen over de dingen die mis kunnen gaan. Ga uit van de kracht van jongeren en hun vermogen om de (digitale) wereld positief te veranderen. Vraag juist ook naar het goede. 

Houd rekening met leeftijd en niveau van de leerling

Jonge kinderen zijn benieuwd naar je mening, en die kun je daarom best zo nu dan geven. Dat helpt ze. Bij jongeren doe je er meestal beter aan te wachten met het geven van je mening. Geef ze de ruimte om zelf tot een mening te komen, al is dat niet voor iedereen even makkelijk. Onthoud de twee soorten vragen die je kunt stellen:

Tips en boeken over gespreksvoering met leerlingen:

Voorbeeldvragen

Wij hebben twee lijsten gemaakt met voorbeeldvragen over privacy en internet en informatiebeveiliging. Deze vragen kunnen het begin zijn van een goed gesprek met leerlingen. Deze lijsten vind je onder dit artikel.

Downloads

Deel Hoe praat je met je leerlingen over internet?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug