We raden aan om terughoudend te zijn met contact tussen leraren en leerlingen. Zeker wanneer privécontacten via dezelfde sociale media verlopen. Sommige scholen hebben voor een praktische regel gekozen: een docent maakt voor leerlingen een apart profiel aan dat duidelijk aan zijn functie en de school is gekoppeld. Denk bijvoorbeeld aan Facebook.com/meesterpieter. Via dit profiel kan meester Pieter contact onderhouden, huiswerkvragen beantwoorden en chatten met leerlingen. Op zijn privépagina mag hij géén leerlingen aan zijn vrienden toevoegen.

Het scherm van een smartphone met apps als WhatsApp en Facebook. Niet alleen leerlingen, maar ook leraren gebruiken deze apps. Hoe ga je daar als school mee om?
Sociale media zoals WhatsApp en Facebook worden veel gebruikt; óók door leraren. Hoe ga je daar als school mee om? © Istock

Privacyreglement

In een privacyreglement kan de school uitleggen hoe er wordt omgegaan met de persoonsgegevens van leerlingen. Je kunt daarvoor gebruikmaken van het modelreglement van Kennisnet en dit aanvullen met zaken die specifiek van toepassing zijn op jouw school. 

Heldere afspraken over sociale media

Het is belangrijk dat medewerkers weten hoe zij om moeten gaan met Facebook, WhatsApp, Twitter en andere sociale media om met leerlingen te communiceren. Zo zorg je dat ze de juiste keuzes maken die hun privacy en die van leerlingen beschermen.

Afspraken en gedragsregels moeten voor alle leerlingen en onderwijzend personeel helder en toegankelijk zijn, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Als school is het belangrijk om duidelijke voorlichting te geven aan medewerkers, leerlingen en ouders. Op die manier weet iedereen wat de verantwoordelijkheid is van de school en waar die ophoudt.

Handleiding 'Privacy in 10 stappen'

De handleiding 'Privacy in 10 stappen' van Kennisnet besteedt ook aandacht aan sociale media. Er staat bijvoorbeeld in hoe je in de les aandacht geeft aan positief gedrag op WhatsApp en leerlingen helpt om daarover concrete afspraken te maken.

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie 'Vraag & antwoord'.

Deel Hoe moeten scholen omgaan met sociale media, zoals Facebook en WhatsApp?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug