Een belangrijke beslissing bij de inrichting van de ict-infrastructuur is de keuze voor een publiek cloudplatform. Voor het onderwijs gaat deze keuze vaak tussen Google of Microsoft. Beide platforms zijn solide keuzes die functioneel vergelijkbaar zijn. Google en Microsoft pakken privacyissues - zoals ontwikkelingen in Europese regelgeving - snel en serieus op. Toch zijn er verschillen in het gebruik van Google met G Suite for Education, en Microsoft met Microsoft Office 365.

Lees meer over wat je moet weten over werken in de cloud.

Desktops kunnen een bepalende factor zijn voor welk cloudplatform je kiest
De keuze voor een cloudplatform hangt ook samen met de keuze voor een device © Anne Carolien Kohler

G Suit for Education

Voordelen:

Aandachtspunten:

Microsoft Office 365

Voordelen:

Aandachtspunten:

Keuze voor cloud in relatie tot keuze voor devices

De keuze voor een cloudplatform (en een cloud elo-platform) hangt ook samen met de keuze voor een device. Meer informatie over de keuze voor een device en de samenhang van die keuze met andere factoren komt binnenkort beschikbaar in de 'Hulp bij keuze voor een tablet, chromebook of laptop'.

Implementatie

Welk cloudplatform ook wordt gekozen, er is altijd een doordacht implementatie- en migratietraject nodig. Het is geen plug and play. De vele functionaliteiten die een cloudplatform biedt, moeten aansluiten bij de gebruikerswensen en de wensen van de school. Ook is het belangrijk om vooraf na te denken wanneer trainingen en andere vormen van kennis- en informatie overdracht moeten plaatsvinden. Tot slot moet er aandacht zijn voor de migratie van bestaande gedeelde informatieopslag en de inrichting van nieuwe mogelijkheden tot samenwerking. Hiermee bepaal je voor een groot deel of de school snel en succesvol gebruik kan maken van de nieuwe omgeving.

Meer weten over bijvoorbeeld samenwerkingsmogelijkheden of het gebruik in de klas met een device? Bekijk voor meer details de Keuzehulp Devices in bijlage 2 van het Kennisnet Trendrapport 2016-2017 en de 'Hulp bij keuze voor een tablet, chromebook of laptop'. 

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie 'Vraag & antwoord'.

Deel Hoe kies ik tussen Google of Microsoft voor het werken in de cloud?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug