De komende weken publiceert Kennisnet een aantal artikelen over het werken met digitale leermiddelen in de praktijk. In dit artikel lees je hoe Rob van den Ouden, leraar op openbare basisschool De Troubadour, onderdeel van Talent Hoorn, Google inzet op school. Hij werkt sinds vier jaar met Chromebooks en G Suite for Education. Hij ziet dat leerlingen, door het interactieve werken, meer betrokken zijn bij hun eigen leerproces. 

Google in de klas én thuis

"Chromebooks, oftewel laptops die met Chrome OS - het besturingssysteem van Google- zijn uitgerust, zijn volledig webbased. Dat betekent dat leerlingen en leraren in de cloud werken. Hierdoor is hun materiaal altijd en overal beschikbaar. In de klas, maar ook thuis, waardoor ouders kunnen volgen wat hun kinderen doen op school", zegt Van den Ouden.

Wat is het voordeel van een Chromebook ten opzichte van een andere computer?

"Hij is goedkoper, sneller en heeft minder onderhoud nodig. Ook neemt hij minder ruimte in. Je pakt 'm op, gaat ermee aan de slag en zet hem weer terug. Dat werkt prettiger en het ziet er netter uit. Ik gebruik Chromebooks vaak en kan er ook de weektaak in klaarzetten. We werken met Nieuwsbegrip XL, Mijnklas.nl en G Suite for Education."

Welke onderdelen van G Suite gebruik je in de klas?

"Google Documenten, Google Presentaties, Google Drive en Google Classroom. Alle applicaties zijn op elkaar afgestemd en je importeert makkelijk foto's en YouTube-filmpjes in je presentaties. Zo heb ik de leerlingen opdracht gegeven een digitale reisgids te maken over de Great Barrier Reef in Australië. Ik zet in Classroom een document voor de leerlingen klaar, en een sjabloon met stappen die ze moeten volgen. Terwijl ze erin werken, kunnen ze het via Google Documenten met elkaar delen en uiteindelijk komt alles in Google Drive te staan. Heel eenvoudig en efficiënt."

Wat biedt Google Classroom jullie?

"Dat is een digitaal klaslokaal waarin leerlingen zien wat en wanneer ze aan opdrachten moeten inleveren. Ik zie wie de opdrachten heeft gedaan en kan direct nakijken en feedback geven. Wat je voorheen met een schriftje deed, doe je nu online. Voor sommige leerlingen heeft dat als voordeel dat ze hun gedachten beter kunnen ordenen. Leerlingen die bij een rekenopdracht wel eens de neiging hebben te verdwalen in hun schrift, blijken diezelfde opdracht op de computer sneller en beter te doen."

Wat is er veranderd sinds de invoering van Chromebooks en G Suite for Education?

"Leerlingen krijgen steeds meer hun eigen leerlijn. Programma's als Taalzee en Rekentuin kunnen inschatten wat een kind kan en welke lesstof hij nodig heeft, maar ook Chromebooks kunnen een rol spelen in het geven van onderwijs op maat." "In theorie kun je met Google Classroom voor alle leerlingen apart een lesprogramma maken. Het werken met Chromebooks vergroot bovendien hun computervaardigheden, plezier in het leren en de betrokkenheid bij het eigen leerproces. Omdat ze direct feedback krijgen op resultaten en in Google Classroom kunnen aangeven wat ze willen verbeteren, worden ze eigenaar van eigen doelen. Dat bevordert de motivatie en zelfstandigheid. En doordat ze tegelijkertijd in documenten bezig zijn, wordt er ook meer samengewerkt."

Komen er regelmatig applicaties bij?

"Ja, er worden voortdurend apps ontwikkeld en je kunt steeds meer downloaden op je Chromebook. Laatst gaf ik mijn leerlingen de opdracht te filmen wat er op een dag zoal in de klas gebeurt. Dankzij een nieuwe videobewerkingsapp monteerden ze snel dat filmpje, om het vervolgens te delen met mij, zodat ik het weer aan de ouders kon laten zien."

Wat vinden de leerlingen er zelf van?

"Ze werken graag op de computer. Omdat ze liever een interactief leerspel spelen dan in een schriftje werken, grijpen ze soms wat al te snel naar de Chromebook. Maar digitaal werken is niet zaligmakend. Met de hand schrijven maakt weer andere hersenverbindingen aan. Dus dan is het mijn taak om de leerlingen erop te wijzen dat de laptop niet altijd de beste keuze is."

Pam van der Veen is freelance journalist.

Deel Google in de klas: ervaringen uit de praktijk

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug