Kim Fermin-Jaspers is bovenschools ict-coördinator bij Qliq Primair Onderwijs, dat bestaat uit 14 scholen voor basis- en speciaal onderwijs in Helmond. Binnen Qliq is er veel aandacht voor innovatie, 21e eeuwse vaardigheden en gepersonaliseerd leren. "We vragen ons vaak af: kunnen we dit onderwijsvraagstuk met ict ondersteunen of realiseren?"

Maar om gepersonaliseerd leren mogelijk te maken met ict, moet wel de connectiviteit op orde zijn volgens Fermin-Jaspers. "Op één van onze scholen wordt gewerkt in domeinen; daar heeft iedere leerling een gepersonaliseerd leerplan en geen vaste werkplek. De leerlingen bewegen zich vrij van de ene naar de andere ruimte. Ze moeten overal en op elk apparaat veilig en gemakkelijk op internet kunnen."

Goede, betrouwbare internetconnectiviteit is een voorwaarde om op school gepersonaliseerd onderwijs te bieden met behulp van ict © Hollandse Hoogte/Robin Utrecht

Meegaan met nieuwe ontwikkelingen

Doordat Qliq eigen systeembeheerders heeft, zijn de lijntjes tussen techniek en onderwijs kort. "We zijn daardoor niet afhankelijk van externen, kunnen flexibel inspringen op struikelblokken en ook sneller meegaan met nieuwe ontwikkelingen", vertelt Angelo Mariman, netwerkbeheerder bij Qliq.

"Voor het draadloze netwerk begonnen we destijds met losse acces points, die apart beheerd werden. Dat kostte tijd en geld en intussen was het niet het meest betrouwbare systeem." Hij ging op zoek naar mogelijkheden voor een professioneel netwerk in zijn omgeving en won de hulp in van Procyon Networks. Zij adviseerden Ruckus Wireless. Het bedrijf had een aanbieding voor onderwijsinstellingen, leverde de apparatuur en begeleidde de inrichting van het netwerk. "Dat is een behoorlijke klus, ik zou iedere school aanraden om hier begeleiding bij te vragen", zegt Mariman.

Gemakkelijk en veilig toegang

Toen er een volledig dekkend draadloos netwerk was, konden de oude acces points worden uitgezet. "Maar sommige personeelsleden werken op meerdere locaties en er komen ook vaak stagiaires van hogescholen langs. Iedereen vroeg constant naar de wachtwoorden voor de wifi."

Fermin-Jaspers: "Daarom hebben we ervoor gekozen, om met hulp van Kennisnet, eduroam op te zetten. Eduroam is een internationaal roaming-netwerk waarmee je gemakkelijk en veilig toegang kan realiseren tot het draadloze netwerk van de eigen school, maar ook bij andere instellingen, zoals universiteiten en hogescholen die erover beschikken." Eduroam zorgt tijdens het inlogproces voor versleuteling en beveiliging van de gebruikersgegevens.

Chris Tanahatoe, productmanager eduroam bij Kennisnet: "Eduroam is een basis ict-infrastructuurdienst, die ervoor zorgt dat gebruikers, na controle van de inloggegevens bij de eigen instelling, verbinding kunnen maken met alle netwerken die zijn aangesloten op eduroam, vergelijkbaar met het roaming-netwerk in mobiele telefonie."

Geen wifi-klachten

Devices maken automatisch verbinding met het netwerk als ze er eenmaal op ingesteld zijn. "Onze Nao-robot gaat moeiteloos van de ene locatie naar de andere. Sommige apparaten, bijvoorbeeld Android-telefoons, hebben wat extra instellingen nodig", zegt Mariman. Het meest opvallende resultaat vindt hij de totale stop op klachtmeldingen over de wifi, maar er valt nog een inhaalslag te behalen met voorlichting naar het personeel.

"Het werkt nu goed, dus iedereen is er blij mee. Maar de meesten hebben geen weet van wat eraan voorafging en wat je er nog meer mee kan", zegt Mariman. Fermin-Jaspers: "Velen zijn zich er nog niet van bewust dat de ene wifi niet hetzelfde als de andere is. Een openbaar wifi-netwerk van, bijvoorbeeld, een restaurant brengt veiligheidsrisico's met zich mee."

En nog niet alles is mogelijk: "We hebben gemerkt dat het nog te vroeg is om met Bring Your Own Device te beginnen. Als leerlingen 'vrij' op internet mogen, moeten we mediawijsheid structureel opnemen in ons onderwijsaanbod en leerkrachten opleiden en begeleiden."

Binnen een dag te regelen

Voor andere scholen, die hun connectiviteit willen verbeteren, adviseert Mariman om goed na te denken over de inrichting, begeleiding van buitenaf en de training van het personeel. "Vraag advies bij Kennisnet en kijk ook in je eigen omgeving naar organisaties die kunnen helpen."

Tanahatoe: "Om eduroam aan te bieden, moet de school beschikken over een professionele wifi-infrastructuur, voldoende internetbandbreedte en een identity managementsysteem (bijvoorbeeld een Active Directory) waarin alle gebruikers staan. Als daaraan voldaan is, dan is Eduroam in principe binnen een dag te regelen."

Lees meer over de keuze en inrichting van internetvoorzieningen in het po en vo en de hulpmiddelen die Kennisnet daarvoor biedt.

Marianne Eggink is freelance journalist.

Deel Goede en veilige internetconnectiviteit op school: zo regel je dat!

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug