Een handig overzicht van alle tweets (exclusief retweets) die op 15 juni zijn verstuurd met de hashtags #ictwerkt hebben we voor je verzameld op Storify. Je vindt er onder meer foto's die bezoekers hebben gemaakt, en je leest wat hen opgevallen is tijdens de pitches van de wetenschappers.

Veel mensen schrijven tijdens de Onderzoeksconferentie mee op hun tablets, smartphones en laptops © Reyer Boxem

Blogs over de Onderzoeksconferentie

Inmiddels zijn er verschillende blogs verschenen over de Onderzoeksconferentie 2016.

Gepersonaliseerd leren

Alfred van Bergen, teamleider op De Ommezwaai, schreef een lezenswaardige blog over de Onderzoeksconferentie. Hij was een van de 5 edubloggers die van Kennisnet en het NRO een gratis toegangskaart kregen om de conferentie bij te wonen.

Van Bergen werd 'blij' van het verhaal van onderzoekster Liesbeth van Kester, met name van: "haar insteek om bij gepersonaliseerd leren de leerling en leerkracht samen de verantwoordelijkheid te geven voor het leerproces".

'Geslaagde maar intensieve dag'

Pierre Gorissen van Ixperium deed de hele dag verslag op Twitter. In zijn blog spreekt hij van een 'geslaagde dag', Ook benoemt hij een aantal pitches die hij interessant vond, zoals die van onderzoeker Jan van Tartwijk, die op enthousiaste wijze vertelde over blokkades die leraren ervaren bij innovatie.

Versnellen of vertragen?

Onderwijsadviseur Marijn van den Dool concludeert in zijn blog over de Onderzoeksconferentie dat bij de inzet van ict in het onderwijs misschien eerder moet worden gestreefd naar vertraging dan naar versnelling. Zo kunnen scholen in kleine stapjes meters kunnen maken, en ict gericht en gedoseerd leren inzetten.

Weten wat werkt

Wiskundedocent en onderwijskundige Paul Ket schrijft in zijn blog: "De ondertitel van de conferentie, 'wat werkt wel en wat werkt niet', geeft waarschijnlijk de stand van zaken in dit domein weer. Ik vind dat teleurstellend.

Het betekent namelijk dat we nog steeds het 'wat' aan het uitzoeken zijn. De 'waarom'-vraag, daar komen we nog niet, of te weinig, aan toe". Deze constatering maakt de Onderzoeksconferentie volgens Ket niet overbodig, maar maakt volgens hem duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is.

Zeer complete samenvatting van Don Zuiderman

Don Zuiderman (onderwijskundige en docent ict & onderwijs aan de Pabo in Utrecht) geeft op zijn weblog een zeer complete samenvatting van de Onderzoeksconferentie. Handig om na te lezen, voor iedereen die er zelf niet bij was.

Liveblog Wessel Peeters

Wessel Peeters is docent maatschappijleer aan vmbo X11 Media en Vormgeving. Hij heeft de hele dag een liveblog bijgehouden, waarin hij gedetailleerd verslag doet van de Onderzoeksconferentie; inclusief links naar video's, artikelen en andere handige achtergrondinformatie.

Liveblog Dennis de Vink

Een ander liveblog over de Onderzoeksconferentie is gemaakt door Dennis de Vink van de website nieuwkrijt.nl. Op deze website vind je maar liefst 4 artikelen naar aanleiding van de Onderzoekconferentie. De eerste blog gaat bijvoorbeeld over adaptief onderwijs en ict.

'Dat kan bij ons niet!'

Speciaal voor het mbo presenteerde Kennisnetexpert Frans Schouwenburg aan het eind van de Onderzoeksconferentie zijn nieuwe boek 'Dat kan bij ons niet', waarin 8 mbo-scholen worden geportretteerd die hun onderwijs op vernieuwende wijze hebben vormgegeven.

Op de website maakwerkvanonderwijs.nl vind je een video waarin Frans Schouwenburg het boek toelicht. Rob van der Ploeg publiceerde ook een artikel met 2 video's waarin Kennisnetexpert Alfons ten Brummelhuis en edublogger Willem Karssenberg ingaan op onderzoek naar ict en onderwijs dat specifiek gaat over het mbo.

De plank misslaan

Blogger Wilfred Rubens was er weliswaar zelf niet bij, maar volgde alles op de voet via Twitter en reflecteert daarop in zijn blog over de conferentie. "Duidelijk is dat het gebruik van leertechnologie bij kan dragen aan effectief leren. Maar je kunt de plank ook flink mis slaan", constateert hij.

Praktische implementatie

Mediathecaris Roeland Smeets blogt op Mediawijzer.net over de Onderzoeksconferentie. Hij gaat in zijn blog onder meer in op de vraag hoe het onderwijs echt vooruitgang kan boeken met digitale toepassingen, en hoe je al die nieuwe mogelijkheden praktisch kunt implementeren. Volgens hem een mooi thema voor een volgende conferentie.

Honger naar kennis

Ook Lotte Dondorp (beleidsadviseur bij Kennisnet) doet op kennisnet.nl verslag van de Onderzoeksconferentie. Bekijk ook de video onderaan dit artikel. Daarin vertellen diverse bezoekers over de kennis en inspiratie die zij hebben gehaald op de Onderzoeksconferentie.

Ook een blog geschreven?

Heb jij ook een blog geschreven over de Onderzoeksconferentie? E-mail de link naar je blog naar communicatie@kennisnet.nl. Dan zorgen wij ervoor dat jouw verhaal hier ook een plekje krijgt.

Onderzoeksconferentie 2017

Op 28 juni 2017 vindt de volgende editie van de Onderzoeksconferentie plaats. Bekijk het programma van de Onderzoeksconferentie 2017. Wil je ook komen? Meld je dan aan!

Deel Dit vonden bezoekers van de Onderzoeksconferentie 2016

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug