Digitale geletterdheid is belangrijk. Digitaal geletterd ben je als je de vier vaardigheden beheerst: ict-basisvaardigheden, computational thinking, informatievaardigheden en mediawijsheid. Daarbij gaat het om de samenhang tussen die vier. Kennisnet helpt het onderwijs leerlingen digitaal geletterd te maken, voortbouwend op de basis en deskundigheid die scholen al in huis hebben. Maar hoe doe je dit vanuit christelijk perspectief?

Opgroeien als mediagebruiker

Als voormalig lector 'nieuwe media in vorming en onderwijs' aan Driestar educatief, en als drijvende kracht achter de stichting Mediawijzer, is De Bruijn een voorloper in het nadenken over de invloed van digitale media op kinderen. Het geloof vormt de basis. "Onze kinderen groeien op als mediagebruikers. Kinderen kunnen 's morgens bijvoorbeeld een kerkdienst bezoeken terwijl ze 's middags een schietgame spelen op de computer. De tijd waarin jongeren stil zijn en intensief gebruikmaken van media, wisselen elkaar moeiteloos af."

Digitale geletterdheid vanuit christelijk perspectief
Kennisnet helpt het onderwijs leerlingen digitaal geletterd te maken, voortbouwend op de basis en deskundigheid die scholen al in huis hebben. © Rodney Kersten / Kennisnet

Digitale media afwijzen, dat doet De Bruijn niet. Integendeel. "Ouders en leraren hoor je vaak zeggen: 'zit je nu alweer met je mobiel?' Veel moeilijker is het om een goed gesprek aan te gaan over verstandig mediagebruik. Want hoe blijf je verbonden met pubers die voortdurend online zijn?" Het christelijk perspectief op digitale geletterdheid kan nuttig zijn voor iedereen, ook voor niet-christenen. 

Het Media Attitude Model

In het boek 'Pelgrim in medialand' behandelt De Bruijn het Media Attitude Model. Dit model gebruikt vier metaforen om de levenshouding tegenover mediagebruik te omschrijven: de pelgrim, de burger, de leerling en de dienaar. In ons mediagedrag zouden deze metaforen zichtbaar moeten zijn, leert het model. Elk van de metaforen zijn uitgewerkt in zes houdingen die kenmerkend zijn voor de pelgrim, de burger, de leerling en de dienaar. Het model kan een inspiratiebron zijn voor iedereen. 

Beluister de podcast met Steef de Bruijn

Meer weten over de visie van Steef de Bruijn? Beluister de podcast of meld je aan via Itunes op de podcasts van Kennisnet. 

Digitale geletterdheid vanuit christelijk perspectief

Deel Digitale geletterdheid vanuit christelijk perspectief

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug