Om mee te kunnen doen in de samenleving vol media is mediawijsheid onmisbaar. Een van de aspecten van mediawijsheid is beeldgeletterdheid; ook wel 'begrijpend kijken' genoemd. Kinderen zien eindeloos veel beelden voorbij komen; in het nieuws, maar ook op sociale media, zoals YouTube. De online workshop Mediawijsheid biedt leraren handvatten die zij nodig hebben om op een goede manier met leerlingen te kunnen praten over deze beelden.

Beeldgeletterdheid

Bij beeldgeletterdheid gaat het om het vermogen om de gedachtegang en de bedoeling van de makers van beelden te doorgronden. Na het volgen van de workshop weet je wat beeldgeletterdheid is en hoe je met een eenvoudig analysemodel naar beelden kunt kijken. Daarnaast ben je in staat om de betekenis van stilstaande of bewegende beelden sneller te begrijpen en weet je hoe je dit je leerlingen kunt leren.

Belangrijke rol voor Hans Aarsman

Hans Aarsman, fotograaf, schrijver en onder meer werkzaam voor de Volkskrant, speelt een belangrijke rol in deze workshop. Hij vertelt in video's waarom het belangrijk is om beeldgeletterd te zijn, wat dat volgens hem betekent, en wat daar allemaal bij komt kijken.

In de video onder dit artikel geeft Hans Aarman antwoord op de vraag wat begrijpend kijken is. Het is een van de video's uit de workshop.

Doe de online workshop over Mediawijsheid op Wikiwijs; het leermiddelenplatform voor het onderwijs.

Meer workshops over digitale geletterdheid

Kennisnet heeft ook een online workshop voor leraren ontwikkeld over computational thinking.

Deel Deze online workshop helpt je op weg met mediawijsheid

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug