We leven in een complexe wereld waarin heel erg veel informatie op ons af komt. Zeker voor kinderen is het lastig om de juiste informatie te kunnen filteren en te weten wanneer iets waar of niet waar is. Door op een gestructureerde manier met dit onderwerp aan de slag te gaan, kun je als leraar of leerling makkelijker informatie vinden en analyseren. Dit is informatievaardigheid; een van de competenties uit het model van de 21e eeuwse vaardigheden.

Informatievaardigheden

In de online workshop over informatievaardigheden leer je informatie verwerken. Dit vergt veel verschillende vaardigheden en kennis van zaken. In deze online workshop krijg je concrete handvatten en een helder stappenplan om in de les aandacht te besteden aan informatievaardigheid.

Na het doen van deze workshop weet je wat informatievaardigheden zijn en kun je aan de hand van het zogeheten 'big six' model informatie doorgronden. Daarnaast weet je hoe informatie tot stand komt en hoe je dit samen met leerlingen kunt oefenen. Je hebt een start gemaakt met informatievaardigheden en krijgt tips over partijen die je verder kunnen helpen om met dit onderwerp aan de slag te gaan.

Belangrijke rol voor hoogleraar Saskia Brand-Gruwel

Een belangrijke rol in deze workshop speelt Saskia Brand-Gruwel, hoogleraar onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit. Volgens haar is het zeker in deze tijd vol digitale informatiebronnen van belang dat leerlingen goed leren omgaan met informatie, zodat ze de informatie kunnen vinden die zij nodig hebben voor wat zij willen bereiken.

In de video onderaan dit artikel legt zij kort uit waarom informatievaardigheid van belang is. Het is een van de video's uit de workshop. Lees ook ons interview met Brand-Gruwel, waarin zij deze vraag beantwoordt.

Doe de online workshop over informatievaardigheden op Wikiwijs; het leermiddelenplatform voor het onderwijs.

Meer workshops over digitale geletterdheid

Kennisnet heeft nog meer online workshops ontwikkeld om scholen en leraren op weg te helpen met digitale geletterdheid. Probeer ook de online workshops over computational thinking en mediawijsheid en beeldgeletterdheid.

Deel Deze online workshop helpt je op weg met informatievaardigheden

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug