1. Ziauddin Yousafzai, Pakistaanse pedagoog en vader van Malala, pleit voor gelijke kansen voor mannen én vrouwen in het onderwijs. Zijn dochter Malala werd in 2012 door de Taliban neergeschoten om het simpele feit dat ze naar school ging. Malala won in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede. (maart 2014)

2. Oprichter van de online Universiteit van het Volk, Shai Reshef, hoopt dat het hoger onderwijs verandert 'van een voorrecht voor enkelen naar een fundamenteel recht, betaalbaar en toegankelijk voor iedereen'. (maart 2014)

3. Wat hebben (rap)concerten, kapperszaken en zondagsdiensten gemeen? Christopher Emdin is wetenschapsadvocaat en geeft zijn visie op hoe leraren het klaslokaal tot leven kunnen wekken. (oktober 2013).

4. 2013 was het jaar van de MOOCs-hype (massale open online cursussen). Anant Agarwal deelt zijn visie van 'gemengd leren', waarbij leraren de ideale leerervaring creëren voor studenten van de 21ste eeuw. (juni 2013)

5. Rita Pierson, al 40 jaar docente, hoorde ooit een collega zeggen: "Ik word niet betaald om de kinderen aardig te vinden." Haar reactie: "Kinderen leren niet van mensen die ze niet aardig vinden." Een bezielende oproep aan docenten om te geloven in hun leerlingen en verbindingen met hen aan te gaan op een menselijk, persoonlijk niveau.  Mei 2013.

Bill Gates spreekt op een Ted conference.
Bill Gates spreekt op een TED-conference © TED

6. Tot voor kort kregen veel leraren één woord als feedback: 'voldoende'. Zonder feedback en coaching bestaat er geen mogelijkheid tot verbetering. Bill Gates suggereert dat zelfs geweldige leraren beter kunnen worden door slimme feedback - en werkt vanuit zijn stichting aan een programma dat dit mogelijk moet maken voor elke klas. Mei 2013.

7. Waarom is ons onderwijssysteem nog vrijwel hetzelfde als vijftig jaar geleden? Toen faalden miljoenen leerlingen en nu nog steeds. En dat is volgens Geoffrey Canada omdat we blijven vasthouden aan een bedrijfsmodel dat gewoon niet werkt. Mei 2013.

8. Angela Lee Duckworth verliet een prestigieuze consultancybaan om zevendeklassers in New York wiskunde te gaan geven. Al snel realiseerde ze zich dat IQ niet het enige was dat het verschil bepaalde tussen haar succesvolle en minder succesvolle leerlingen. Hier doet ze haar theorie over vastberadenheid als succesfactor uit de doeken. April 2013.

9. Sir Ken Robinson vat de drie essentiële principes samen die de menselijke geest doen bloeien en laat zien hoe de hedendaagse onderwijscultuur deze principes tegenwerkt. Hij vertelt hoe we uit 'Vallei des Doods van het onderwijs' kunnen ontsnappen en schetst de mogelijkheden. April 2013.

10. Scheikundeleraar Ramsey Musallam had een levensbedreigende aandoening nodig om los te komen van tien jaar van 'pseudo-onderwijs'. Pas toen begreep hij de werkelijke rol van de lesgever: nieuwsgierigheid kweken. In een leuke en persoonlijke talk biedt Musallam drie regels om de vonk van de verbeelding en het leren te doen overslaan en studenten enthousiast te krijgen over hoe de wereld werkt. April 2013.

Deel De beste TED Talks over onderwijs: welke mag je niet missen?

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug