Internet wordt gedomineerd door tekst en beeld en tekst. Op blogs, in mails, statusupdates, tweets en WhatsApp, in YouTube-filmpjes, op Vine en Instagram, in slideshares en op websites. Best veel en best vermoeiend.

Dan kan het een prettige afwisseling zijn om voor het verkrijgen van informatie ook eens je oren te gebruiken. Het voordeel van audio is bovendien dat je er rustig naar kunt luisteren op de fiets, in de auto, trein of park. Je kunt gewoon naar de wereld om je heen blijven kijken zonder op je scherm te turen. En vaak steek je er ook nog wat van op. Denk bijvoorbeeld aan luisterboeken, maar ook aan podcasts: een serie audio-uitzendingen waarop je je (gratis) abonneert. Ze bestaan al een tijdje, maar luisteren naar podcasts is weer helemaal hip, schrijft ook NRC Handelsblad in een artikel over podcasts.

Offline luisteren

Het voordeel van podcasts vergeleken met bijvoorbeeld het online streamen van muziek is dat je afleveringen van tevoren kunt downloaden en deze op een later moment offline kunt beluisteren. Het nadeel is dat downloaden veel opslagruimte kost op je mobiel of tablet. Heb je je nog nooit gewaagd aan het luisteren naar podcasts? Lees op nu.nl een artikel over de manieren om naar podcasts te luisteren. Zelf een podcast maken voor of met de klas kan natuurlijk ook. Lees op de website van Hogeschool Arnhem en Nijmegen een artikel over het maken van podcasts.

Podcasts over onderwijs en ict

Op het gebied van onderwijs en ict zijn er veel interessante, verrassende en inspirerende podcasts te beluisteren. De meeste zijn in het Engels.

Er zijn volop interessante, verrassende en inspirerende podcasts te beluisteren over onderwijs en ict. We hebben 11 aanraders voor je verzameld.
Het luisteren naar een podcast kan een aangename manier zijn om informatie tot je te nemen © iStock

11 aanraders

 1. Kennisnet podcasts
  In de podcasts van Kennisnet vind je interviews en gesprekken over onderwijsvernieuwing en innovatieve toepassingen van informatietechnologie in de onderwijspraktijk. Zoek naar de 'podcasts' in de zoekmachine van Kennisnet.
 2. EdSurge on Air
  'Edsurge on Air' is een wekelijkse podcast over technologische ontwikkelingen in het onderwijs, waarin de artikelen die zijn verschenen op de bekende website EdSurge worden besproken.
 3. TEDTalks Education
  De bekende TEDTalks over onderwijs zijn er ook als podcast. Over bijvoorbeeld de toekomst van het onderwijs, maar ook over onze hersenen en het heelal.
 4. The interactive teacher
  'The interactive teacher' is een podcast over het gebruik van sociale media en ict in de klas en voor het communiceren met leerlingen en ouders.
 5. Mees podcast
  'Mees podcast' gaat over de lessen van de Vlaamse meester Maarten en zijn groep 7 en 8. De podcast wordt inmiddels niet meer opgenomen, want meester Maarten is directeur geworden, maar de oudere zijn nog steeds te beluisteren dankzij het archief.
 6. Kinderen uit m'n klas
  'Kinderen uit m'n klas' is een serie portretjes van leerlingen op een volksschool begin jaren 20 van de vorige eeuw. Te vinden in het archief.
 7. The whole child podcast
  In 'The Whole Child Podcast' discussiëren Schooldirecteuren, leraren, politici en ouders wereldwijd over het onderwijs van vandaag.
 8. Every Classroom Matters
  De podcast 'Every Classroom Matters' behandelt innovatie in het onderwijs vanuit de praktische kant van de leraar. Over bijvoorbeeld Minecraft in de klas en game based leren. Plus: hoe leraren wereldwijd elkaar kunnen helpen met hun vak.
 9. Praten over ADHD
  Veronica-dj Patrick Kicken praat in de podcast 'Praten over ADHD' met deskundigen en mede-ADHDers over het leven en omgaan met ADHD. Interessant voor al die leraren die te maken hebben met kinderen met ADHD.
 10. Talks With Teachers
  Leraren praten in de podcast 'Talks With Teachers' met elkaar over hun werk, over hun uitdagingen en inspiratie in en voor de les.
 11. The Life We Play
  In 'The Life We Play' gaat het over persoonlijke ervaringen van jongvolwassenen over hun leven in computergames en daarbuiten, en hoe dat wel of niet samengaat.

Deel De 11 interessantste podcasts over onderwijs

Delen
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Facebook
 • Google+
 • E-mail
 • Terug