Dave Ensberg-Kleijkers is voorzitter College van Bestuur van stichting Biezonderwijs, een middelgrote onderwijsinstelling in Midden-Brabant, waar bijna 500 medewerkers zich inzetten voor meer dan 1700 leerlingen, vooral kwetsbare leerlingen. Hij is een jonge voorzitter, geboren in 1984, en auteur van het boek Bezielde Beschaving. Daarin vertelt hij zijn levensgeschiedenis en deelt hij zijn maatschappelijke opvattingen.

Dave Enberg wil leerlingen mediawijs maken en veiligheid geven door ze én te begrenzen én ze te leren respect voor elkaar te hebben op internet. © Rodney Kersten

In de podcast-serie 'Onder pedagogen' van Kennisnet wordt gesproken over een pedagogische inspiratiebron. We reflecteren over de leerling in de digitale samenleving, aan de hand van een bekende naam, iemand van vroeger, of iemand die nog leeft. Zo kwamen mensen als Rudolf Steiner aan bod. Wat zou hij doen met een tablet als hij nog zou hebben geleefd? We hebben het verder gehad over Janusz Korczak, over Maria Montessori en over Luc Stevens.

"Ondanks een leven vol tegenslag behield ze haar optimisme"

De inspiratiebron van Ensberg-Kleijkers is geen overbekende naam, maar zijn moeder, Lucia Ensberg-Codfried. Ze werkte als lerares in Suriname, vluchtte naar Nederland omdat haar gezin door het regime met de dood werd bedreigd. Vervolgens was ze ook in Nederland als lerares werkzaam, tot ze gehandicapt raakte en niet meer kon werken. Ze werd geslagen door haar man, de vader van Ensberg. Ze overleed op jonge leeftijd, toen Ensberg 15 jaar oud was. "Haar kracht die me nog steeds inspireert, is liefde, zachtheid en vergeving. Blijf in mensen geloven. Ondanks een leven vol tegenslag behield ze haar optimisme. "

Het is soms moeilijk optimistisch te zijn over het wel en wee van de leerlingen waar hij als bestuurder verantwoordelijk voor is. Dat zijn leerlingen die moeite hebben zich in het dagelijks leven staande te houden, en dus ook online. "Alles wat digitaal mis kan gaan, heb ik meegemaakt. Sexting bijvoorbeeld ben ik helaas te vaak tegengekomen. Kinderen die online worden uitgekleed, daarna worden gechanteerd met de naaktbeelden. Het ergste geval was een meisje dat een stiekeme relatie had met een jongen, die de beelden deelde met de jongens in zijn voetbalteam. De angst van het meisje.. Ze durfde het niet tegen haar vader te zeggen, uit angst voor eerwraak."

Maar hij blijft geloven in deze groep leerlingen. Hij wil ze mediawijs maken, ze veiligheid geven door ze én te begrenzen én ze te leren respect voor elkaar te hebben op internet. "Dat doen we met een protocol, waarin we duidelijk maken wat we als gewenst gedrag zien. Maar we moeten ook voorleven, de leraren, maar ook ik, de bestuurder."

Het goede voorbeeld op sociale media

Voorleven doet hij op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. Hij probeert positief te blijven. "Wat mijn moeder me heeft meegegeven: wees jezelf, offline en online. Laat je niet verleiden op sociale media in een straatgevecht verwikkeld te raken. Soms dagen mensen me uit dingen te zeggen die ik niet wil zeggen. Ik zou terug moeten naar 'mijn land Afrika', waar ik vandaan zou komen. Hoe moeilijk racisme ook is, dat soort berichten zijn nog wel te negeren. Een stuk moeilijker was het toen ik in 2012 kandidaat voor de Tweede Kamer-verkiezingen voor het CDA was en iemand online mijn vrouw belasterde, die al net in een burn-out was."

Toch zou hij zijn positie op sociale media niet kwijt willen raken. "Het is een platform waarop ik aandacht kan vragen voor het geweldige werk van mijn leerlingen en leraren. En dankzij sociale media vang ik heel veel signalen op, goed voor onze scholen, die ik anders zou missen."

Beluister de podcast

Beluister hieronder de podcast of abonneer je via iTunes op de podcasts van Kennisnet.

Deel Dave Ensberg: 'Geef het goede voorbeeld op sociale media'

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • E-mail
  • Terug