Naast pc's, tablets en laptops was daar in 2011 opeens de Chromebook: de goedkope, snelle, onderhoudsarme computer met een eigen besturingssysteem. Ontwikkeld in samenwerking met internetgigant Google én met het oog op onderwijs. Maar wat is een Chromebook nu precies en zijn er ook nadelen?

Webbased laptop

Een Chromebook is eigenlijk een laptop, maar dan volledig webbased. Dat is dan ook de kracht van zijn snelheid. Tussen aanzetten en beginnen met de les zit pakweg 10 seconden:  het voor Chromebooks ontwikkelde besturingssysteem Chrome OS is namelijk erg licht. Het enige programma dat naast dit besturingssysteem draait, is de internetbrowser Chrome. Voor de rest loopt alles via internet en werkt u voortdurend in de cloud en niet via de harde schijf.

Chromebooks in het onderwijs: de voor- en nadelen op een rij
De Google Chromebook Pixel © Jeff Chiu / Hollandse Hoogte

Wat als de wifi uitvalt?

Daarmee loopt u ook onmiddellijk tegen het grootste risico aan: zonder een goed werkende wifi-verbinding heeft u niets aan een Chromebook. Google garandeert dat zijn services zo goed als altijd beschikbaar zijn. Zij hebben echter geen controle over de netwerkverbindingen van de school.

De apps maken voor tijdelijke data wel steeds meer gebruik van het cache-geheugen van de Chromebook, zodat uitval van het netwerk niet meteen de hele boel platlegt. Toch blijft het een computer die grotendeels afhankelijk is van internet. Upgraden van de wifi-spots binnen de school is dus over het algemeen noodzakelijk.

Scholen kunnen in het contract met de internetprovider een clausule opnemen die bepaalt dat  een eventuele uitval binnen een bepaald aantal uren opgelost moet zijn. Als noodoplossing voor kleinere groepen kan een leraar eventueel zijn smartphone als hotspot instellen.

Apps for Education

Chromebooks maken gebruik van Google for Education: een breed scala aan (gratis) apps gericht op het onderwijs en onbeperkte ruimte in de cloud voor leraren en leerlingen. Binnen de vaak onder vuur liggende privacyvoorwaarden van het bedrijf is voor Google for Education een uitzondering gemaakt: eigendom van de data berust bij de gebruiker, gegevens worden niet gescand voor commerciële doeleinden en de apps en toepassingen zijn advertentievrij.

Uitgangspunt van alle Chromebooks is dat u met deze apps gemakkelijk een leeromgeving op kunt zetten. Via de browser kunt u de digitale leermiddelen van de educatieve gebruiken.

Google heeft een missie (alle informatie ter wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar maken) maar ook een belang: het stelt Google for Education gratis beschikbaar omdat het bedrijf hoopt dat jonge gebruikers in hun latere leven producten van Google blijven gebruiken. En er dan wél voor gaan betalen.  

Google Classroom

Een van de Google Apps for Education is Classroom. In deze app kunnen leerlingen zien wat en wanneer ze aan opdrachten in moeten leveren. Leraren zien juist in realtime wie de opdrachten al heeft ingeleverd en kunnen direct feedback geven.

Binnen Google Docs kunnen leerlingen gelijktijdig in hetzelfde document werken, terwijl de leraar meekijkt (en kan bijsturen). Nog een voordeel is dat leerlingen tijdens het maken van het huiswerk via Hangouts de hulp van klasgenoten of de leraar in kunnen roepen.

Ervaringen met Chromebooks

Daltonschool Rijnsweerd in Utrecht was één van de pioniers en stapte in schooljaar 2013/2014 al deels over op Chromebooks. Leerlingen zijn erover te spreken en leraren vinden het prettig dat leerlingen thuis kunnen inloggen zodat ouders kunnen meekijken. Hun tip: verdiep je goed in het gebruik van de Chromebooks en neem de tijd voor de implementatie ervan. Het is een andere manier van onderwijs geven.

Drostenburg in Amsterdam, een school voor speciaal onderwijs, gebruikt de Chromebooks voor het oefenen van lesstof of voor extra herhalingen. Leerlingen zijn enthousiast, ze vinden het leuk om de herhalingsoefeningen op een andere manier te maken. Ook zijn de laptops stevig genoeg voor kinderen met een motorische beperking.

Voordelen van Chromebooks

Nadelen van Chromebooks

Deel Chromebooks in het onderwijs: de voor- en nadelen op een rij

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Terug